8. nov. 2021
Af Marianne Singer

Så vildt bliver det: Dronningen og kronprinsen klar til eventyrlig rejse

Kronprins Frederik og dronning Margrethe på deres sidste statsbesøg i 2019, der gik til Argentina. 
Kronprins Frederik og dronning Margrethe på deres sidste statsbesøg i 2019, der gik til Argentina.
Foto: Hanne Juul
Der venter dronning Margrethe og kronprins Frederik et travlt program med fantastiske oplevelser, når de onsdag starter deres statsbesøg i Tyskland.

Man kan ikke sige andet end at dronning Margrethe i en alder af 81 år er "still going strong".

Således har hun sammen med kronprins Frederik hele 19 punkter i programmet, når de på onsdag og frem til fredag er på statsbesøg sammen i Tysklands hovedstad Berlin.

Fortsætter på egen hånd

Men ikke nok med det, så fortsætter Hendes Majestæt derefter på egen hånd til München, hvor hun har seks arrangementer i kalenderen, inden det bliver mere roligt igen.

Dronningen er sammen med kronprins Frederik blev indbudt af Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier til at aflægge statsbesøget.

Fornem modtagelse

Statsbesøget vil indeholde et erhvervsfremstød samt besøg ved kulturinstitutioner og byder på en lang række spændende oplevelser for den kongelige duo. Onsdag morgen starter besøget med en fornem modtagelse af dronningen i Berlins Lufthavn med en kanonsalut på 21 skud og to jagerfly fra det tyske luftvåben, der vil overflyve området. Derefter modtages majestæten og kronprinsen sammen af Tysklands præsidentpar i deres officielle residens Schloss Bellevue, der ligger centralt i Berlins Tiergarten.

Deler sig op

Efter den pompøse modtagelse deler dronningen og hendes søn sig op, så dronningen besøger Europas største universitetshospital, Universitetshospitalet Charité, og kronprins Frederik tager hen til Vattenfalls kraftværk Reuter West, hvis kulkraftværk er ved at blive afviklet som følge af Tysklands grønne ambitioner.

Historisk møde

Et helt særligt øjeblik venter dronningen og kronprinsen, når de skal spise frokost med Tysklands nuværende forbundskansler Angela Merkel i hendes officielle residens, Kansleramt. Et andet højdepunkt på førstedagen er, når mor og søn sidst på eftermiddagen besøger Berlins berømte monument Brandenburger Tor.

Fantastisk fest

Dagen afsluttes på fantastisk vis med en statsbanket på Schloss Bellevue med præsidenten som vært. På dag to starter de danske kongelige også tidligt deres program med åbningen af en dansk-tyske erhvervskonference, hvor majestæten holder åbningstale. Kort efter deler mor og søn sig dog igen op, så kronprinsen fortsætter med aktiviteter ved erhvervskonferencen, mens dronningen besøger musikkonservatoriet Barenboim-Said-Akademie.

Mødes igen

Efter flere forskellige programpunkter mødes majestæten igen med kronprinsen og sammen besøger de Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung, som er et nyindviet dokumentationscentrum, der har fokus på forflytning, fordrivelse og tvangsmigration i det 20. århundredes Europa. For kronprinsen venter der derefter et besøg på musikspillestedet Festsaal Kreuzberg, med fokus på moderne, dansk musik på det tyske marked. Aftenen byder på endnu et festligt indslag, når dronningen er vært ved et returarrangement på Deutsches Historisches Museum til ære for Tysklands forbundspræsident og hans hustru, Elke Büdenbender.

Rejser hjem

Kronprinsen rejser herefter hjem, mens dronningen fortsætter statsbesøget i München, hvor hun starter dagen med et stort pressemøde. Næste punkt i programmet er en modtagelse af majestæten på pladsen foran Residenz München, som er et museum og repræsentationslokaler for den bayerske ministerpræsident.

Eventyrlig aften

Dagen byder derefter blandt andet på et besøg på Glyptothek, Münchens ældste offentlige museum. Og sidst men ikke mindst kan Hendes Majestæt se frem til endnu en eventyrlig aften, når der afholdes en statsbanket i Residenz München.

Det sidste punkt i det stramme program finder sted dagen efter og er et besøg ved Akademie der Bildenden Künste, som er et af verdens mest anerkendte uddannelsessteder for kunsthåndværk og design.

Læs mere om: