15. jan. 2022
Af Sofie Nymand

Kronprinsesse Marys rørende ord om dronningen

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/design_uden_navn_-_2022-01-14t121156.806.png
Foto: Martin Høien og Erik Petersen/Ritzau Scanpix
Det var en tydeligt berørt kronprinsesse Mary, der satte ord på billederne af sin svigermor fra den 15. januar 1972.

En kold januardag træder dronning Margrethe ud på Christiansborgs balkon. Det er ikke mere end 19 timer siden, at hendes far, Frederik 9., er sovet stille ind på Københavns Kommunehospital.

Hun er 31 år, hun er klædt i sort, og på pladsen foran hende står tusindvis af mennesker.

De har alle trodset vinterkulden for at hylde den nye regent, der udråbes af statsminister, Jens Otto Krag, med ordene "Kong Frederik 9. er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.".

I stor sorg

I DR-serien ”Kongehuset indefra” fra 2010 satte kronprinsesse Mary ord på billederne af sin svigermor, der den 15. januar 1972 trådte ud på balkonen.

– Jeg ser en meget ung og stærk kvinde. Måske en usikker kvinde, men alligevel en kvinde, som er klar over den pligt, hun er født til, lød det fra Mary i ”Kongehuset indefra”.

– Men jeg kan også se en lille pige, som er i stor sorg over at have mistet sin far, sagde en tydeligt berørt kronprinsesse.

Varmt og stærkt bånd mellem svigermor og svigerdatter

Der er et helt særligt varmt og stærkt bånd mellem dronning Margrethe og kronprinsesse Mary, der begge har oplevet at miste en forælder i en sårbar fase af deres liv.

Kronprinsesse Mary mistede som kun 25-årig selv sin mor, Henrietta Donaldson, der døde i forbindelse med en hjerteoperation.

Læs mere om: