14. aug. 2012
Af af Karen Pallisgaard/FEMINA

Livsstil - Sådan dyrker du mindful spisning

https://imgix.billedbladet.dk/media/billedbladet/livsstil/2012/marts/sadandyrkerdumindfulspisning.jpg
Arkivfoto: AOP
Det handler om at lytte til sin krop og give tid til at nyde maden

Slankekure fører sjældent til varigt vægttab. Mange tager mere på efter en kur, end de tabte under kuren, og mister evnen til at nyde almindelig mad igen. Så meget ved vi.

FEMINA har spurgt ernæringsekspert Per Brændgaard, som i denne uge udgiver bogen 'Mindful spisning' sammen med psykolog Uffe Damborg, om, hvad mindful spisning egentlig går ud på.

Hvorfor skulle mindful spisning nu kunne revolutionere vores vægt?
- Du lærer at give slip på slankemyterne og indser, at det ikke er andet end tanker. Det værste, der kan ske ved det, er, at du ikke taber dig - du får bare større nydelse og frihed i forhold til mad. Men formentlig går det sådan, at du opnår et meget bedre vægttab, end hvad du har opnået på de slankekure, du har prøvet før. Så der er alt at vinde og intet at miste, fortæller Per Brændgaard.

Hvad er det for slankemyter, vi skal slippe?
- Uha, der er mange. De største misforståelser handler om sult. Jeg har indtryk af, at alle slankekure for tiden reklamerer med, at man kan tabe sig uden sult. Mindful spisning går sådan set ud på, at man skal tabe sig med sult. Konsekvensen af de mange slankemyter om sult er, at mange overspiser og undrer sig over, at de ikke taber sig. De spiser simpelt hen for meget "slankemad". Det er helt afgørende, man kommer i kontakt med sin fysiske sult igen og baserer sin spisning på den. Sult er det bedste slankemiddel. Sult er også det største nydelsesmiddel.

I bogen skriver I, at det ikke er, hvad man spiser, men hvordan, der betyder noget. Vil det sige, jeg i princippet kan servere kage for mig selv dagen lang, hvis bare jeg spiser det "mindfuldt"?
- Hvis du plejer at spise kage hele dagen, så vil det helt klart være gavnligt at begynde at spise kagen med mindfulness. Det vil formentlig gøre, at du spiser mindre kage. Måske opdager du også, at din krop indimellem har brug for noget andet end kage. Men det er naturligvis ikke sådan, at mindfulness på magisk vis forvandler al mad til helsemad. En kalorie er en kalorie, uanset om du spiser den med mindfulness eller ej. Men når du spiser den med mindfulness, så mætter den meget mere, og du kommer i intuitiv kontakt med, hvad din krop egentlig har brug for. Og nogle gange er det faktisk kage, fortæller Brændgaard, der i sin filosofi går ind for at være sund livsnyder.

- Mad og spisning er en stor kilde til nydelse. Mindful spisning handler om at maksimere nydelsen. Man indser, at nydelse er flygtigt og foranderligt, så det gælder virkelig om at være der med sit nærvær, når nydelsen er på sit højeste, og på den anden side give slip på nydelsen igen, når den er forduftet. Det gælder ikke kun nydelse af mad. Sundheden opstår, når man indser foranderligheden, og når man lader sin nydelse være drevet af kærlig, venlig egenomsorg i stedet for begær.

Hvad er dine bedste råd til at komme i gang, når man spiser morgenmad med urolige børn, frokost med storsnakkende kolleger, mellemmåltid on the go og aftensmad i sofaen foran fjernsynet?
- Start med din næste mundfuld. Uanset hvad eller hvor den er. Koncentrér hele din opmærksomhed på smagen af maden i munden. Så er du i gang. Mindful spisning er ikke så uoverskueligt, hvilket man kan tænke sig til, når man spiser én mundfuld ad gangen. Du behøver ikke at spise 100 % mindful for at få et godt udbytte. Du bestemmer jo selv, hvor langt du vil gå.