25. feb. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvorfor blev Mary automatisk dronning ved tronskiftet, når prins Henrik ikke blev konge?

Prins Henrik. Indsat: Dronning Mary.
Prins Henrik. Indsat: Dronning Mary.
Fotomontage: Krestine Havemann og Kaspar Wenstrup
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Hvordan kan det være, at kronprinsesse Mary automatisk blev dronning ved tronskiftet, når prins Henrik ikke blev konge ved dronning Margrethes kroning?
Venlig hilsen
Ulla T.

Kære Ulla T.
I Danmark er det sædvane, at kongens hustru bliver dronning og får prædikatet "Hendes Majestæt". Da dronning Margrethe blev regent i 1972, var der ikke en tilsvarende tradition at læne sig op ad i spørgsmålet om hendes mands status og titel. Dronning Margrethe kunne måske nok have gjort sin mand til "kongegemal” med prædikatet ”Hans Majestæt”, men det blev hun ikke gjort opmærksom på, eller også ønskede hun det ikke. Havde hun gjort det, kunne det måske også have afstedkommet statsretlige komplikationer i forhold til Grundloven, som jo netop har begrebet og institutionen ”kongen” som bærende element. Derfor blev prins Henrik ved med at være prins af Danmark med prædikatet ”Hans Kongelige Højhed”. I 2005 fik han dog titel af "prinsgemalen” (i bestemt ental), fordi dronningen ønskede at markere hans særlige status i familiehierarkiet – og nok også i et forsøg på at stille ham tilfreds, fordi han var begyndt at problematisere sin position offentligt. Da han valgte at træde tilbage fra sine officielle pligter i 2016, fik han atter titel af prins. Dronning Margrethe blev i øvrigt ikke kronet i 1972. Kroningen af danske monarker, der kan føres tilbage til Knud 6.s i 1170, forsvandt med enevældens indførelse.
Mange hilsner
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: