11. mar. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Skulle denne prins have været vikar for prinsesse Margrethe?

Dronning Margrethe.
Dronning Margrethe.
Arkivfoto: Elfelt og Jesper Sunesen
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Prinsesse Margrethe blev jo tronfølger som 13-årig. Men hvad ville der være sket, hvis hendes far døde, før hun blev voksen? Skulle arveprins Knud så være "vikar", indtil hun blev myndig?
Med venlig hilsen
Camilla Pedersen

Kære Camilla Pedersen
Hvis der er grund til at frygte, at monarken dør, inden tronfølgeren er myndig, vil der blive indsat en rigsforstander. Dør kongen uden at have indsat en rigsforstander, vil Folketinget gøre det. Den relevante lov fra 1871 anfører, at "Rigsforstanderen maa være en myndig og til Thronen arveberettiget Prinds eller en fuldmyndig Mand, som har dansk Indfødsret, og høre til den evangelisk-lutherske Kirke". ”Prinds” og ”Mand” skal i en nutidig sammenhæng læses som ”prins/prinsesse” og ”mand/kvinde”. Tronfølgeloven i 1953, der indførte betinget kvindelig arvefølge, begrænsede arveretten til tronen til efterkommere af kong Christian 10. og dronning Alexandrine. Var Frederik 9. død, inden hans ældste datter var blevet myndig, ville arveprins Knud med ovenstående in mente have stået højt på listen over kandidater til rollen som rigsforstander, men det kan også være, man havde valgt en løsning omkring dronning Ingrid, da hun levede op til kravene om myndighed, dansk indfødsret og evangelisk-luthersk konfession. Andre oplagte kandidater uden for arvefølgen, men inden for den kongelige sfære havde nok været prins Gorm og prins Georg. Som bekendt kom det ikke til at gå sådan. Tronfølgeren, prinsesse Margrethe, blev myndig den 16. april 1958, blot fem år efter ændringen af Tronfølgeloven, og resten er historie.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: