Lone Hertz går i retten for handicappet søn

Lone Hertz med sin søn, Tomas.

Lone Hertz med sin søn, Tomas.

Foto: AOP
Lone Hertz' handicappede søn kan ikke stemme, fordi han er umyndiggjort. Det vil Lone Hertz og hendes søn nu have lavet om på.

Skuespilleren Lone Hertz, 77, var torsdag i Østre Landsret for at tale sin søns sag. Sagen handler om hendes søn Tomas Strøbye, 50, som blev hjerneskadet som følge af en vaccination, han fik som spæd.

Den dag, han fyldte 18 år, besluttede han sig sammen med sin mor for, at han skulle umyndiggøres, og at Lone skulle være hans værge.

Få BILLED-BLADET hjem til digSe alle vores tilbud her!

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!

Har lagt sag an mod staten

Umyndiggørelsen gjorde dog, at han er en af de omkring 2000 mennesker i Danmark, der ikke har stemmeret på grund af handicap. Og det vil han gerne lave om på.

LÆS MERE: Lone Hertz med barnebarnet i teatret

Sammen med tre andre har Tomas Strøbye derfor lagt sag an mod staten, så mennesker under værgemål efter lovens § 6 får stemmeret til Folketingsvalg.

Vil du læse det allerførste nummer af BILLED-BLADET fra 1938? Se her hvordan!

Tomas kan ikke selv tale, og derfor læste Lone Hertz en erklæring op i retten, som han havde skrevet.

Lone Hertz og søn deler stemmeseddel

- Tomas er hjerneskadet, men han er lige så klog som mig. Han har meget fritid og hører mange foredrag og involverer sig. Så han skal have sin egen stemme. I 32 år har vi delt min stemme, og vi har skullet slås lidt ved folkeafstemninger, hvis vi ikke har været enige. Og så er vi begge gået på kompromis, fortæller hun til BILLED-BLADET.

LÆS OGSÅ: Lone Hertz vender tilbage til Frk. Nitouche

Håber på at vinde sagen

Afgørelsen på retssagen kommer først om seks-otte uger, så Lone og Tomas må være tålmodige lidt endnu.

- Jeg håber selvfølgelig det falder gunstigt ud for de fire mennesker, da det vil danne præcedens for fremtidige lignende situationer. Og for Tomas og mig vil det betyde, at vi får hver vores stemme, siger hun.  

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden