23. mar. 2023
Af Catja Klarskov

Liv Martine og kendt skuespiller møder ulighed omkring deres sygdom: Nu vil de gøre op med det

Liv Martine Hansen 
Liv Martine Hansen
Foto: Søren Jul Lamberth
Liv Martine Hansen og Elias Munk har én stor ting til fælles. De lider af samme sygdom, og nu vil de gøre op med den ulighed, de begge har følt sig mødt af.

“Den store bagedyst”-vinder Liv Martine og skuespiller Elias Munk har ét stort livsvilkår til fælles. De har begge konstateret type 1 diabetes, og så er de tilmed enige om, at der eksisterer en ulighed, når man som diabetiker søger hjælp.

Elias Munk var blot 8 år gammel, da han fik konstateret diabetes, hvorimod Liv Martine først fik sin diagnose, få måneder efter hun som voksen vandt den populære bagekonkurrence på DR.

Skuespilleren har derfor haft flere år til at vænne sig til nåle, insulin og daglige blodsukkermålinger, men på trods af årelang erfaring så har han alligevel svært ved på egen hånd at regulere sit blodsukker korrekt. Det fortalte Elias Munk, da han og Liv Martine for nylig gæstede “Aftenshowet” på DR 1.

Der findes dog en løsning på problemet. Nogle kommuner bevilger nemlig diabetikere en lille chip-anordning, en såkaldt censorbaseret glukosemåling, der automatisk måler blodsukkeret. Det er tiltænkt for at lette livet, således de slipper for at stikke sig selv i fingeren flere gange dagligt.

Både Liv Martine og Elias Munk har dog erfaret, at muligheden for hjælp ofte er afhængig af, hvor man har valgt at bosætte sig.

Elias Munk fik nemlig i første omgang bevilget anordningen af Frederiksberg Kommune, men da han efterfølgende flyttede til en adresse indenfor Københavns kommunegrænse, fik han pludselig afslag.

Det samme afslag oplevede Liv Martine, der fik besked om, at hun var for velreguleret til at kommunen kunne hjælpe hende.

Af den årsag er tv-kendisserne nu gået sammen om et borgerforslag, der skal give alle samme mulighed for at få bevilget den censorbaserede glukosemåling, og det var i den anledning at makkerparret gæstede “Aftenshowet” på DR 1.

Sammen ønsker Liv Martine og Elias Munk at gøre op med den ulighed, de oplever eksisterer, når man som diabetiker møder systemet – startende med et borgerforslag.

Læs mere om: