13. maj. 2022
Af Stine Schou

Anders Fogh Rasmussen: Mit livs største fejltagelse

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/20200903_lhl5709.jpg
Foto: Lars. H. Laursen
Danmarks tidligere statsminister fortæller i en ny bog om, hvordan han fortryder, at han forlod sin mors hospitalsstue, da hun lå for døden.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen er aktuel med erindringsbogen "At træde i karakter".

Danmarks tidligere statsminister fra 2001-2009 har aldrig været kendt for at lade offentligheden komme tæt på den private side ham, men det ændrer han på i sin nye bog, hvor han blandt andet fortæller om sit livs største fejltagelse; at han forlod sin mor, da hun lå for døden på hospitalet.

I bogen fortæller Anders Fogh Rasmussen om moderens sygdomsforløb, der strakte sig over en periode på omkring to år. En periode, hvor forældrene ikke fortalte deres voksne børn om alvoren af den hjernesvulst, der havde ramt moderen. En periode, hvor familien ikke talte åbent om hverken sygdommen eller døden. Heller ikke da det blev tydeligt, at hun var alvorligt syg.

Sad tavst og holdt hende i hånden

Få dage før hun døde, besøgte Anders Fogh Rasmussen hende på sygehuset, hvor hun lå i en morfindøs for at dæmpe smerterne.

Anders Fogh Rasmussen skriver i sin bog:

"Hun kunne ikke tale, men hun fornemmede tydeligvis, at der var nogen på stuen. Jeg sad tæt på hendes seng. Pludselig rakte hun ud efter min hånd. Jeg tog hendes hånd, men sad tavst og vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Jeg sad der meget, meget længe – stille, med hendes hånd i min. Jeg kiggede på uret, for jeg skulle nå et fly fra Karup til København. Jeg trak det til sidste øjeblik, men så følte jeg, at jeg måtte sige farvel, og jeg forlod stuen. Det står som den værste handling i mit liv."

Videre beskriver han, hvordan han siden har tænkt tilbage på det øjeblik uden at kunne forstå, hvorfor det var vigtigere for ham at nå et fly, end at være sammen med sin dødende mor. Og tanken om, at han ikke fik sagt ordentlig farvel, har tumlet i ham lige siden.

"Det har naget mig, og jeg besluttede, at jeg fremover ville være der, når de nærmeste lå for døden, hvis det overhovedet er muligt."

"At træde i krakter" udkom 11. maj og er den første af to erindringsbøger af Anders Fogh Rasmussen.

Læs mere om: