Søndag, 1. september 2019 - af John Lautrup

Ritt Bjerregaard i stærkt TV-portræt: Håber på 10 gode år mere

Ritt Bjerregaard
Ritt Bjerregaard
Foto: Hanne Juul
Ritt Bjerregaard, 78 år, er uhelbredeligt syg af kræft, men stærk i viljen til at leve livet hele livet. Det fremgår af Peter Qvortrup Geislings timelange og gribende TV-portræt, som blev sendt på DR1 søndag aften.

Ritt Bjerregaard har været en hård nyser i dansk politik, og hun er stolt af sit ry. Men der er også en anden side af Ritt, som det fremgik af Peter Qvortrup Geislings TV-portræt søndag aften. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ritt Bjerregaard trøstet af Anne Linnet

Sanger og komponist, Anne Linnet, har været Ritt Bjerregaards gode ven i 30 år, og hun har på tæt hold fulgt sin veninde under sygdomsforløbet, der begyndte for nogle år siden og er endt med dommen: Uhelbredeligt syg af lungekræft. 

- Jeg har oplevet sider af Ritt, som jeg ikke har oplevet før. Sådan noget med at holde lidt i hånd og græde lidt, fortæller Anne Linnet i den gribende udsendelse, hvor Peter Qvortrup Geisling kommer hele vejen rundt om Ritts liv. Både det politiske og det private. 

Lever på lånt tid

Han er med hende til flere scanninger på Rigshospitalet, og indtil videre er der lys i mørket. Hendes metastaser er kun vokset minimalt og har ikke nødvendiggjort yderligere kemobehandlinger. Men både hun og hendes hjertesyge, 85-årige mand, Søren Mørch, er klar over, at de lever på lånt tid. 

- Det kan man roligt sige. Man må bare være glad for de dage, man har, hvor det går godt, siger Søren Mørch. 

Gift med Søren i over 53 år

De har været gift i 53 år og fortæller i udsendelsen åbent om deres specielle forhold, hvor kærester ved siden af var tilladt. 

- Men man skulle fortælle det, hvis der var noget. Man skulle vide, hvad der foregik. Det var ikke et spørgsmål om at være jaloux, men om at have viljen til at komme videre, siger Ritt Bjerregaard, hvis ord om Søren Mørch emmer af kærlighed og respekt. 

- Søren har været afgørende for mit liv. Det har spillet en stor rolle, at han er der for mig. Der er ikke noget, vi ikke kan tale med hinanden om. Det har været en fornøjelse at være gift med en kapacitet som Søren. 

Ikke bange for dø

Da Ritt Bjerregaard til sidst gør regnebrættet op, lyder resultatet:

- Ja, mine 40 år i politik har klart været livet værd. Jeg synes, jeg har brugt mit liv rigtig, rigtig godt. Og når dertil kommer, at jeg har den mand, jeg har, og som har været der for mig i alle årene, kan det næsten ikke være bedre. 

Om hun er bange for at dø?

- Næ, det dummeste ville da være at spilde min sidste tid på at ærgre mig over, at jeg skal dø. Og jeg er god til at glæde mig over det, jeg har. Jeg håber da, at jeg får 10 gode år mere. Men hvis ikke, er det sådan set også OK. 

Få BILLED-BLADET hjem til dig Se alle vores tilbud her!

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden