29. aug. 2021
Af John Lautrup

Søren Byder: Nogle skuespillere var bange for mig

Søren Byder
Søren Byder
Foto: Martin Høien
Søren Byder har skrevet en roman om sit dramatiske livsskift i 2009, hvor han både forlod teatret og sin familie.

Søren Byder, 49 år, har skrevet en roman om, hvorfor han i 2009 chokerede sin omverden ved uden varsel at forlade både sit liv som skuespiller og samlivet med Anne Sofie Espersen og deres tre børn.

"Kriger" hedder romanen, som udkommer til november. BILLED-BLADET har besøgt Søren Byder for blandt andet at høre, hvorfor han vendte skuespilleriet ryggen. Et år før sit farvel gik han ned med en depression.

- Jeg var dødtræt af skuespillerfaget. Jeg fik aldrig lov til at spille det, jeg gerne ville. Nemlig noget med alvor. Det var altid sådan nogle sårbare, feminine mænd eller fjollede kærester. Jeg har intet imod at spille sårbar, hvis det er en flig af en karakter, men det blev for meget, fordi det kun var dét, jeg spillede, fortæller Søren Byder.

- Den anden ting var, at jeg var udenfor. Nogle var ligefrem bange for at spille med mig. Jeg kunne finde på at lave om på replikker, sige noget andet, bare for at holde mig selv vågen på scenen. Så er det klart, at man bliver upopulær. Jeg forstår det godt. Men jeg kunne ikke holde det ud mere. Tænk at udføre et arbejde, man ikke kan lide, foran en fyldt sal, hvor alle kan se én. Længe før jeg gik ned med en depression, var jeg klar over, at jeg aldrig skulle have været skuespiller.

Søren Byder vil ikke gå i detaljer med, hvorfor han forlod Anne Sofie Espersen og det trygge familieliv i en Aarhus-villa med børnene Sylvester, Sulajma og Buster. Men beslutningen betød, at han pludselig sad ludfattig i en lejlighed tæt på den berygtede Gellerupparken som alenefar til tre hver anden uge - og med et job som stilladsarbejder.

- Jeg kunne bare ikke være i den konstellation længere. Det kunne jeg ikke. Og bruddet var det værste scenarie for mig overhovedet, for familien har altid været det vigtigste for mig. Også fordi jeg selv mistede, da jeg var lille, siger han.

I mellemtiden har Søren Byder fået en ny familie og et nyt liv som selvstændig familierådgiver med firmaet "Center for omsorg". Han er netop blevet gift med Johanne Hansen med hvem, han har tre små drenge.

Læs stort interview med Søren Byder i BILLED-BLADET, der udkommer torsdag den 2. september.

Læs mere om: