Andreas Kraul: Det er det sværeste som kommentator
Andreas Kraul har i sin karriere kommenteret et utal af fodboldkampe, og han er også med under årets EM, som han dækker for DR.
Han er en af Danmarks mest erfarne sportskommentatorer, og nu afslører han, hvad der er det sværeste ved det job.
Andreas Kraul er fortælleren
- Nogle gange er det at holde kæft. Det er vigtigt, at begivenheden er det vigtigste, når man kommenterer på tv, forklarede Andreas Kraul, da BILLED-BLADET talte med ham forud for EM.
- Jeg plejer at sige, at jeg er fortælleren. Hvis man har en roman, er jeg ikke hovedpersonen – det er kampen og begivenheden, der er det. Jeg er fortælleren, der helst skal være i baggrunden og holde seeren i hånden. Jeg skal formidle den her beretning. Min fornemmeste og sværeste opgave er også at lade det leve.
Under EM kommenterer 46-årige Andreas Kraul en række kampe sammen med makkeren Morten Bruun, der er tidligere fodboldspiller. Og de to har hver deres opgave, når de sidder i kommentatorboksen.
- Jeg er ikke fodboldtaktiker eller særlig fodboldnørdet. Jeg har misbrugt min ungdom i en håndboldhal, som jeg plejer at sige, for jeg er gammel håndboldspiller. Jeg går til opgaven som en person, der elsker fodbold, men jeg nørder det ikke. Vi har en ekspertkommentator, som kan levere det, fortæller Andreas Kraul, der i disse uger er på rundrejse runst i Europa sammen med Morten Bruun for at kommentere slurtunden.
Stor ros
Det var netop de to, som kommenterede den skelsættende kamp mellem Danmark og Finland, hvor Christian Eriksen pludselig faldt om, og de to har siden fået stor ros for, hvordan de håndterede den tragiske situation.
- Vi havde en fornemmelse af, at det i det her tilfælde ikke var nødvendigt at sige noget hele tiden. Tilhørerne havde ikke brug for, at vi sagde en masse velmenende ting, der gav et falsk håb eller skabte en lettere stemning. Det kunne vi slet ikke, og derfor skulle vi ikke prøve, siger Andreas Kraul til fagbladet Journalisten.