Tirsdag, 28. februar 2023 — af Laura Dalgård Hansen

Opfandt særligt element i 1980'erne: Mikael Jarnvig ændrede vejrudsigten for altid

Mikael Jarnvig
Mikael Jarnvig
Foto: DR
Det er i år 35 år siden, at Mikael Jarnvig begyndte som vejrvært på DR, og faktisk var han med til at gøre tv-vejrudsigterne til det, de er i dag.

Vejret er noget, de fleste har en mening om, og mange danskere følger dagligt vejrudsigten for at finde ud af, hvad der er i vente de kommende dage.

Mikael Jarnvig er blandt DR’s mange vejrværter, og med sine 68 år er han både den ældste vejrvært og den, der har været vejrvært i længst tid.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det skriver dr.dk, der har haft en snak med Mikael Jarnvig om hans lange karriere.

Han debuterede som fast meteorolog på TV Avisen tilbage i februar 1988, og siden er det blevet til et utal af vejrudsigter.

Men faktisk havde nutidens vejrudsigter måske ikke været det samme, hvis ikke det var for netop Mikael Jarnvig.

Allerede inden han blev et fast indslag i TV Avisen fra 1988, blev han flere gange interviewet til TV Avisen i sin egenskab af meteorolog, og da DR i 1986-1987 skulle løfte det grafiske udtryk på netop vejrudsigterne, blev Mikael Jarnvig inviteret med i et udvalg, der holdt flere møder om det nye look.

Vejrmodellerne var blevet bedre, i årenes løb, og han kom med et forslag om at indføre femdøgnsudsigten, som var inspireret af Mikael Jarnvigs gamle skoleskemaer. Her kunne man øverst se de enkelte dage, og nedenunder var der symboler, som angav temperatur og vind. Derefter gik der dog flere måneder, hvor han ikke hørte noget fra TV Avisen.

 - Så ringer Steen Bostrup (daværende studievært, red.) en fredag og siger, at på mandag lancerer de et nyt udtryk på TV Avisen og vejret, og han vil gerne vise mig, hvad de har tænkt. Så jeg tager til TV-Byen, og da jeg ser det, tænker jeg: ’Det er nøjagtigt det, jeg havde lavet’. De havde digitaliseret mit forslag, og det skulle de i gang med om mandagen. I den efterfølgende tid fik jeg en masse vagter på Meteorologisk Institut til at lave vejrudsigterne til TV Avisens værter, som de læste op til den nye grafik. Så jeg fik en god kontakt til DR, fortæller Mikael Jarnvig til dr.dk.

I mange år var det værten på TV Avisen, der præsenterede vejrudsigten, men det blev der lavet om på i 1988, hvor Mikael Jarnvig kom gennem nåleøjet sammen med Henrik Voldborg, Torben Clausen og Jørn Thomsen.

Mikael Jarnvig er den eneste af de fire, som her 35 år senere fortsat arbejder som meteorolog. Fra 1988-1996 var han på DR, og dernæst var han i en årrække på TV3. Fra 2003-2013 var han vært på TV 2 Vejret, og siden 2013 har han været på DR Vejret.  

- Foreløbigt kører jeg videre. Jeg er glad for mit arbejde. Når jeg laver en vejrudsigt, har jeg et billede i hovedet af vejret, og jeg skal prøve at skabe nøjagtigt det samme billede hos modtagerne. Jeg skal gøre mig meget klart, hvad der er vigtigt og ikke bare tage alle informationer med. Selvom jeg har brugt flere timer på det billede, skal jeg formidle det på måske ét minut. Det, synes jeg, er spændende. Og så er det også lidt sjovt at være den ældste vejrvært og være den med langt de fleste vejrudsigter bag sig. Min rekord bliver sværere og sværere at slå, siger Mikael Jarnvig med et smil.

Mikael Jarnvig er gift med Heidi, som han har børnene Ada, Noomi og Isak sammen med.

Mikael Jarnvig fotograferet med sin hustru og tre børn i 2014. 
Foto: Lars H. Laursen

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden