SE BILLEDERNE: Da dronning Margrethe fik en rundtur i kobberkøkkenet

Foto: Hanne Juul
James Price og Mette Blomsterberg rumsterer i aften i det kongelige festkøkken under Christiansborg. Men dronningen var der først.
Dronning Margrethe var den allerførste gæst i kælderen under Christiansborg Slot, da Det Kongelige Festkøkken åbnede for offentligheden i foråret 2016.
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?Klik her og læs hvordan

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan

 
Og det er netop dette køkken, hvor vennerne James Price og Mette Blomsterberg onsdag aften kl. 20.00 på DR tryller de lækreste juleretter frem.
 
Det har ikke tidligere været muligt at komme ned i køkkenet, som indtil for 10 år siden blev brugt til de mange fester og gallamiddage, den kongelige familie holder på Christiansborg.
 
Men køkkenet var ikke tidssvarende, og de kongelige værter og deres gæster fik af den grund ofte kold mad.
 

Dronningen var imponeret

Det Kongelige Festkøkken har derfor til dels været ubrugt i de seneste 10 år, men nu er det blevet restaureret og ført tilbage til fordums storhed, som det så ud på kong Christian X’s tid. 
 
Og nu rummer Det Kongelige Festkøkken også den enestående og helt unikke samling af kobbertøj, som er fremstillet til det kongelige køkken.
 
Dronningen gik selv i køkkenet, da det blev åbnet for offentligheden, som nu kan få et indblik i, hvordan maden til de mange kongelige fester på Christiansborg er blevet til gennem årene.
 
Majestæten  begav sig ned i kælderen til festkøkkenet, som hun tydeligvis var imponeret over, var genskabt så smukt og gjort så spændende for publikum med lyde, dufte og film blandt de godt to tons nypudsede kobbergryder, potter og pander.
 
 

Nye oplysninger fra dronningen

Dronningen gav sig god tid i køkkenet, hvor hun sammen med formidlingsmedarbejder ved Nationalmuseet Mirja Thaulow blev sat ind i udstillingens mange detaljer og sjove anekdoter.
 
Og selvfølgelig kunne dronning Margrethe supplere med sin egen viden, der bl.a. resulterede i, at nogle hengemte kobberværker, som ingen hidtil havde kunnet finde oplysninger om, viste sig at være nogle dessertopsatser. 
 
De vil nu vil blive pudset op og blive en del af den permanente udstilling. 
 
Se galleriet med fotos fra dronningens besøg i festkøkkenet her:
 
 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden