6. maj. 2016
Af Helle Skram de Fries

Sisse Fisker hjem fra rørende møde med sin Plan-datter i Peru

Sisse Fisker og sønnerne Samuel og Isak
Sisse Fisker og sønnerne Samuel og Isak
Foto: Birger Storm
Den tidligere vært på ”Aftenshowet” Sisse Fisker blev dybt berørt over at møde sin 13-årige Plan-datter, Jenifer.

- Det sætter virkelig tingene i perspektiv, konkluderer Sisse Fisker, der netop er vendt hjem fra Peru, hvor hun har besøgt 13-årige Jenifer, som hun har været Planfadder for i 10 år.

Sisse Fisker er ambassadør for Plan Danmark.

Derfor har hun i 10 dage været med Plan Danmark i Sydamerika, hvor hun besøgte sit fadderbarn, Jenifer, der bor i byen Casagrande i Peru.

- Det var en kæmpe oplevelse. Jeg blev modtaget i en pyntet æseltrukket vogn, som kørte gennem landsbyen med mig og Jenifer, mens de råbte mit navn højt hele tiden, fortæller Sisse Fisker, der har delt et billede af sig selv og Jenifer på Insagram.

BILLED-BLADET har fået lov til at bringe billedet.

Et billede slået op af sissefisker (@sissefisker) den

1. Maj 2016 kl. 7:13 PDT

Sisse Fisker: Det er super primitivt

Jenifer bor i landsbyen sammen med sin mor, der er alene og ikke har nogen mand til at forsørge sig.

Moren arbejder og ser kun sin datter, der passes af sin mormor, én gang om ugen. Nemlig søndag, hvor hun ikke er inde i den nærliggende by eller ude i marken for at arbejde.

- Det er super primitivt. De bor i hytter uden el eller vand. Toilettet er en spand, og det er virkelig små kår. Men der er et godt sammenhold i landsbyen, og selvom det kan virke håbløst, så ER der masser af håb.

LÆS MERE: Sisse Fisker: Jeg har verdens bedste familie

Plan gør en forskel

- Plans arbejde gør en kæmpe forskel, og det betyder alverden. Børnene går i skole, de sulter ikke, selvom kosten er meget ensidig og mest består af ris. De er selvforsynende så nogen gange bliver der slagtet en høne eller en ged, men der er rigtig meget ris. Der er også mange succeshistorier, hvor man kan se konkrete resultater af Plans arbejde. Det hjælper i landsbyerne, hvor det handler om at overleve, men det hjælper også mange til at bryde ud og via blandt andet mikolån, der er hjælp til selvhjælp, få startet deres eget. Der er nogle seje kvinder, der har startet frisørsalon og bagerbutik.

Sisse Fisker har alle ti år haft kontakt med Jenifer og hendes familie.

- Man må ikke sende gaver til sine fadderbørn, men jeg har skrevet breve, og Jenifer har også fået billeder af mig og min mand Sune – og vores drenge, Samuel og Isak. Men kan sagtens være Planfadder uden at skrive med sine fadder-børn, men jeg kan personligt godt lide den kontakt, og for fadderbørnene er det meget spændende at høre om en helt anden verden.

Vil gerne have familien med

I vinter rejste Sisse og Sune i Asien med deres to sønner, Samuel og Isak, der er seks og fire år. Så de ved godt, at der er andre måder at leve på, end den de kender fra Danmark.

- Vi har også snakket meget om Jenifer, og Samuel er begyndt at spare sammen til en computer til hende, da han hørte, det var hendes største ønske.

- Jeg har en PLAN-datter mere i Sydamerika, og jeg vil rigtig gerne afsted igen og have Sune og drengene med.

Mors Dag gave: Køb 12 numre af BILLED-BLADET og få 2 biografbilletter

Kæmper stadig med rygproblemer

Sisse Fisker valgte at stoppe sit arbejde på DRs ”Aftenshowet", da hun fik konstateret en betændelsestilstand i ryggen.

- Jeg går til behandlinger hos en osteopat og træner ved siden af. Der er meget jeg ikke kan, men der er jo virkelig mange, der har det en million gang værre. Og det bliver meget konkret på sådan en rejse.

Plan har arbejdet i Peru siden 1994. I 2014 nåede de ud til 8.243 børn og 364 af dem har dansk fadder.

På Plandanmark.dk kan man se hvor nemt det er, og hvor lidt det koster at være Planfadder.

Læs mere om: