12. maj. 2021
Af Stine Ramlyng

Silas Holst om demensramt far: Dette ville have hjulpet ham

Silas Holst
Silas Holst
Foto: Dan Mariegaard
Silas Holst er ikke bange for at bruge sig selv og sin historie, hvis det kan gavne andre mennesker. I en ny kampagne er han med til at sætte lys på et nyt symbol, som skal hjælpe demensramte i Danmark.

For et par år siden fik Silas Holsts far konstateret Alzheimers, og demenssygdommen er i dag så fremskreden, at han ikke længere kan kende sin egen søn.

Men for de 90.000 mennesker i Danmark, der lever med sygdommen demens - og deres pårørende - kan livet fra i dag måske blive en smule nemmere. For Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har opfundet et nyt nationalt symbol, der kan sættes på tøjet, så det bliver lettere at spotte den demensramte i det offentlige rum og agere hensigtsmæssigt derefter, fx ved at tage kontakt til den demensramte, tale tydeligt og være tålmodig.

Det ville have været guld værd

Og det symbol bakker Silas Holst, der udover at være pårørende til en svær demensramt far, også er ambassadør for Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

- I starten af min fars demensforløb ville det her symbol have været guld værd. Jeg kan huske, at vi var nede for at handle sammen, og min far ville gerne betale - for det havde han altid gjort - så da han skulle finde penge frem, hvilket var lidt stressende, var der en, der råbte ’SKYND DIG NU!’. Min far lagde bare varerne og gik. Her ville symbolet have hjulpet,” fortæller danser og skuespiller Silas Holst i en pressemeddelelse.

Den 38-årige danser medvirker desuden i en stor annonce blandt andet i Politiken, hvor han gør opmærksom på det nye symbol.

Vær tålmodig og tilbyd hjælp

- Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp, nogle gange blot lidt mere tålmodighed. Derfor er det alfa og omega, at mange kender symbolet,” siger Lone Harlev, der er sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

Ser man det nye symbol er der særligt tre ting, man kan gøre:

  1. Tag kontakt - Smil og vær imødekommende

  2. Tal tydeligt - Stil ét spørgsmål ad gangen

3. Vær tålmodig - Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej.

Se det nye nationale symbol og læs mere om det ved at klikke på linket her.

Læs mere om: