Derfor har dronning Margrethe unik samling i sit soveværelse

Dronning Margrethe. 

Dronning Margrethe. 

Foto: Hanne Juul
En helt speciel bogsamling fra barndommen har dronning Margrethe gemt et meget privat sted på Amalienborg. - Et sted skulle de jo ligesom være, siger dronning Margrethe.

I forbindelse med den fantastiske særudstilling ”Eventyrdronningen” på Amalienborgmuseet, som kunne opleves sidste år, forfattede dronning Margrethe, sammen med kongehusets kurator, Elisabeth von Buchwald, en bog.

I bogen ”Eventyrdronningen” fortæller dronningen blandt andet om sin barndom, der var fyldt med eventyr og dejlige oplevelser.

Noget af det, der betød allermest for dronning Margrethe i hendes barndom, var den børnelitteratur, som hun sammen med sine yngre søstre, Benedikte og Anne-Marie, stiftede bekendtskab med.

Dronning Margrethes private rum

Netop bøgernes og forældrenes betydning er skildret i den nye bog om dronningens kunstneriske virke.

- Det er meget sigende og lidt rørende, at en særlig vigtig del af minderne om forældrene og barndommen er gemt i et af de mest private rum, lyder det fra forfatteren Elisabeth von Buchwald i ”Eventyrdronningen”.

Smukt skab i soveværelset 

Hun fortsætter:

- Nemlig i soveværelset på Amalienborg, hvor et stort, smukt bogskab gemmer rækker af slidt-elskede børnebøger udstyret med små noter og navne, et par æselører og dronningens selvdesignede, indklæbede ejermærke.

Også Majestæten selv udtaler sig om børnebøgerne i soveværelset på Amalienborg:

- Jeg har samlet børnebøgerne i soveværelset. Et sted skulle de jo ligesom være, og så syntes jeg, at det var meget sjovt at have dem dér, siger dronning Margrethe.

Frederik og Ingrid læste op

De omtalte bøger var en del af prinsesse Margrethes og hendes søstres, Benedikte og Anne-Marie, tidlige opvækst i 1940’erne.

Flere af børnebøgerne, som kong Frederik den IX og dronning Ingrid samt barnepigerne læste op af for de tre prinsesser, er på engelsk.

Det mente dronning Ingrid var en god måde, de tre døtre kunne lære det vigtige sprog på.

Kong Frederik vild med Peter Plys

Kong Frederik den IX's og dronning Ingrids samt barnepigernes oplæsning omfattede - foruden engelske værker som Peter Plys og Peter Pan på originalsproget - naturligvis også eventyr af H.C. Andersen.

Hans fortællinger fangede dog først for alvor dronning Margrethes interesse, da hun blev voksen.

Få BILLED-BLADET hjem til digSe alle vores tilbud her!

Få BILLED-BLADET hjem til dig
Se alle vores tilbud her!

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden