10. jun. 2020
Af Trine Larsen

Det skal prins Joachim lave i Paris

Prins Joachim i Paris
Foto: Flemming Jeppesen
Det er et omfattende og alsidigt job, som samtidig kræver al prins Joachims militære erfaring og uddannelse, når prinsen 1. september møder på ambassaden i Paris som Danmarks forsvarsattaché.

Prins Joachim bliver med sin nye stilling som Forsvarsattaché, Danmarks bindeled mellem Danmark og Frankrig i militære spørgsmål. En slags militær rådgiver i det diplomartiske korps, og dét passer fint i tråd med den stilling som prins Joachim havde inden han tog til Paris for at læse videre på Ècole Militaire.

Prins Joachim var nemlig Forsvarschefens særlige rådgiver, men opfordringen til at få en militær lederuddannelse på et af Frankrigs mest profillerede forsvarsuddannelser, kom fra præsident Emmanuel Macron efter hans officielle besøg i Danmark.

Den udfordring tog prins Joachim og han har netop afsluttet sin hovedopgave på École Militaire med at skrive om dansk-franske millitære forbindelser. Prins Joachim, er via sit fædrende franske ophav halvt fransk og mestre naturligvis sproget flydende. Prinsen er også gift med fransk-fødte prinsesse Marie og har derfor også et indgående kendskab til franske kultur og sociale forhold, ligesom prinsen allerede har et stort og værdifuldt netvæk, også indenfor militæret.

Så er der nogen, der er godt rustet til den nye stilling, er det prinsen og forsvarssektionen på den danske ambassade bliver tilmed udviddet med en assisterende forsvarsattaché, som skal bistå prinsen i arbejdet. Sammen skal de bidrage til en effektiv kommunikation mellem myndighederne i Danmark og Frankrig, Forsvarssektionen bidrager endvidere til den fortsatte gode udvikling af forsvarssamarbejdet mellem Danmark og Frankrig, og de vil skulle afdække nye eller ændrede muligheder for samarbejde idet Frankrig og Danmark er nære allierede.

Prins Joachim har helt sikkert under opholdet i Frankrig mødt den nuværende forsvarsattaché, obertst Nicolai Mentz, som han afløser, og ellers kan prinsen måske hente fif til jobbet hos dronningens ceremonimeter, Kim Kristensen, der i fire år var forsvarsattaché, inden han kom til kongehuset.

Prins Joachim har siden 2015 haft rang af oberst af reserven i Hæren, men han bliver i forbindelse med sit nye job udnævnt til Brigadegeneral.

Læs mere om: