28. aug. 2018
Af Trine Larsen

Dronning Margrethe bød fransk præsident velkommen

Kronprinsparret og dronning Margrethe tager imod Frankrigs præsident Macron og fru Brigitte.
Kronprinsparret og dronning Margrethe tager imod Frankrigs præsident Macron og fru Brigitte.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
For anden gang i sin regeringstid kunne dronning Margrethe i dag byde en fransk præsident velkommen på officielt statsbesøg i Danmark. Det er 36 år siden, Francois Mitterand besøgte Danmark.

Dronning Margrethe havde forud for det officielle franske statsbesøg i Danmark ikke lagt skjul på, at hun glædede sig til at møde præsidenten, og at det franske statsbesøg havde en helt ekstra og særlig dimension.

Naturligvis på grund af dronningens tætte og nære relationer til Frankrig via prins Henrik. Derfor glædede det dronningen ekstra meget at kunne byde Frankrigs præsident og hans hustru, Brigitte Macron, velkommen i Danmark.

Præsidenten blev forsinket

Det er 36 år siden, der sidst var en fransk præsident på besøg i Danmark, så dronningen glædede sig til besøget af den kun 40-årige præsident, der så uheldigvis var forsinket.

Netop som præsidenten og hans hustru, Brigitte, skulle forlade Frankrig, meddelte landets miljøminister Nicolas Hulot, at han i protest forlader regeringen, så præsidenten blev derfor noget forsinket.

Dronning Margrethe stod helt ude på trappen ved palæet for at tage imod præsidenten og hans 24 år ældre hustru, da de endelig ankom, og mens dronningen strålede af glæde, så præsidenten helt ærbødig og næsten "drenget" ud, da han hilste på majestæten.

Republikkens præsident hilste på Danmarks dronning, som tog hjerteligt imod på fransk.

Præsidentparret bor under besøget også i Christian VII's palæ, hvor de blev modtaget af dronningen og hvor præsidenten, ligesom andre statsledere, blev bedt om at skrive med en diamant i en rude, der derefter sættes i et vindue på Fredensborg Slot.

Fællesfotografering blev det også til med franskfødte prinsesse Marie, prins Joachim og prinsesse Benedikte, der ligesom kronprinsparret var tilstede sammen med dronningen for at tage imod gæsterne.

Besøgte også Folketinget

Derefter var præsidenten til arbejdsfrokost med statsminister Lars Løkke Rasmussen på Christiansborg, hvor han også mødtes med Folketingets formand og partilederne.

Hele eftermiddagen ligger programpunkterne tæt, og i aften er der naturligvis gallamiddag på Christiansborg Slot.

Onsdag rejser præsidenten og hans hustru igen hjem til Frankrig, efter at de har været værter for et returaarrangement i Skuespilhuset om eftermiddagen.

Læs mere om: