Dronning Margrethe fejres på særlig vis: Minder og kærlighedsgaver udstilles

Dronning Margrethe.

Dronning Margrethe.

Foto: Hanne Juul og Martin Høien
Dronning Margrethe har til januar været Danmarks dronning i 50 år. En ny udstilling fremhæver særlige minder og gaver fra dronningens år på tronen.

Dronning Margrethe kan 14. januar markere sit 50-års regentjubilæum.

Fra 1972 har dronningen været danskernes majestæt og det markeres med fester og fejring.

Og med en helt ny udstilling på Amalienborgmuseet.

Udstillingen, der har fået navnet "En dronnings smykkeskrin - 50 år på tronen fortalt i smykker", kommer til at indeholde flere end 200 kendte og mindre kendte smykker fra dronningens smykkesamling.

Det drejer sig om kærlighedsgaver fra prins Henrik, smykker dronningen har modtaget som markering af mærkedage, visiter og jubilæer i sin regeringstid og smykker, der er gået i arv i dronningens familie.

Besøgende får blandt meget andet mulighed for at se nærmere på for eksempel den broche, dronningen fik af sin far, kong Frederik, efter Grundlovsændringen i 1953, der gjorde den daværende prinsesse til tronfølger. Brochen bar dronningen på balkonen på Christiansborg Slot den kolde januardag, da hun blev udråbt til dronning dagen efter sin fars død.

Der vil også være lejlighed til at studere den diamantbesatte margueritteformede broche, dronningen fik af sin mor, dronning Ingrid, i fødselsdagsgave, da hun blev 60 - og som hun havde lånt på sin bryllupsdag.

Ligeledes vil det være muligt at komme tæt på det imponerende perlepoire-sæt, som dronningen har båret til for eksempel nytårskuren 1. januar og til kronprinsesse Victorias bryllup med prins Daniel.

Ikke alt er dog guld, ædelstene og juveler. Med på udstillingen er også et par øreringe i dybblå plastic, som dronningen under et ophold på Gråsten Slot faldt for i den lokale Matas-butik.

Udstillingen åbner på jubilæumsdagen, 14. januar 2022, og kan ses frem til 23. oktober.

Spar 281 kr. på 13. nr. af BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden