15. jan. 2020
Af Ulrik Ulriksen

Dronning Margrethe glemmer aldrig den 15. januar for 48 år siden

Dronning Margrethe, Jens Otto Krag
Dronning Margrethe, Jens Otto Krag
Foto: All Over
Da dronning Margrethe den 15. januar 1972 blev udråbt som dronning, var hun hårdt ramt af tabet af sin kærlige far, kong Frederik IX. Alligevel viste hun styrke, da hun trådte ud på balkonen foran hele Danmark.

Da beskeden om kong Frederik IX's død den 14. januar 1972 nåede fra Amalienborg ud til hele Danmark og resten af verden, sørgede mange over tabet af den elskede regent. Men livet i riget og i kongehuset måtte gå videre, og dagen efter, den 15. januar, blev kongeparrets ældste datter udråbt til nyt statsoverhoved som dronning Margrethe den Anden af daværende statsminister Jens Otto Krag. Det foregik fra balkonen på Christiansborg Slot.

Margrethe viste styrke

Da dronning Margrethe for 48 år siden den 15. januar 1972 blev udråbt som dronning, var hun hårdt ramt af tabet af sin kærlige far, kong Frederik IX, som hun havde et meget varmt forhold til. Hun var altid sin fars helt særlige pige. Margrethe viste dog styrke, da hun stod dér på balkonen på Christiansborg.

- Min elskede far, vor konge, er død, og en stor sorg har ramt os alle. Men størst er sorgen for min mor, sagde dronning Margrethe fra balkonen på Christiansborg klokken 15.00 til de mellem 50.000 og 75.000 mennesker, som var samlet omkring rytterstatuen nedenfor på pladsen.

Kongehuset udsat for kritik i 1970'erne

Forholdet mellem Frederik IX., som døde om aftenen den 14. januar, og hans tre døtre var usædvanlig godt. Det er bestemt ingen selvfølge i et kongehus, hvilket historien har vist talrige eksempler på. Men sådan var det altså i det danske kongehus, hvilket var helt afgørende for en institution, der i 1970’erne blev udsat for megen kritik.

Kongen støttede sin ældste datter

Kong Frederik IX udtrykte offentligt sin kærlighed og store tillid til sin Margrethe. Dronning Margrethe har selv givet udtryk for, at hun var usikker på den opgave, der ventede hende efter den revision af tronfølgeloven i 1953, der gjorde hende til tronfølger. Hendes fars store støtte betød alverden for hende, og hun fik en lovende indledning på sin tid som regent, der har budt på mange lyspunkter fra 1972 og frem til i dag 48 år senere.

Læs mere om: