5. nov. 2018
Af Trine Larsen

Dronning Margrethe overrakte fornem pris

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET
Dronning Margrethe overrakte i eftermiddag Ebbe Muncks Hæderspris til astrofysiker Anja Cetti Andersen, der kvitterede for den fornemme pris med en beretning om jorden og stjernerne

Dronning Margrethe og de mange inviterede gæster fik i dag professor Anja Cetti Andersens ord for, at jorden er rund, da Anja Cetti Andersen i en mere end 10 minutter lang takketale tryllebandt dronningen og publikum med sin beretning om astrofysikken.

Det skete i Fløjlsgemakket på Christiansborg Slot, efter at hun netop havde fået overrakt Ebbe Muncks Hæderspris på 50.000 kroner, der hvert åt bliver uddelt for at ære modstandsmanden, ambassadøren, journalisten og tidligere hofchef Ebbe Munck. Hans mindelegat har majestæten nemlig været protektor for siden 1975, og igen i år var dronningen til stede for at overrække prisen og ikke mindst den store hæder.

Den fornemme anderkendelse fra dronningen og bestyrelsen bag legatet - og ikke mindst den medfølgende begrundelses fornemme ord - gjorde indtryk på Anja Cetti Andersen, der som en af vore ypperste professorer ellers ikke er uvant med at modtage fornemme hædersbevisninger, stor ros og anderkendelse.

https://imgix.billedbladet.dk/20181105_mho3993.jpg
Anja Cetti Andersen
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET

Det er en stor ære

- Det er en meget stor ære, og selvom jeg lige nu er flov over de fine ord, så forsøger jeg også at nyde det, smilede Anja Cetti Andersen, der igen i dag viste, hvorfor hun er professor i offentlighedens forståelse for videnskaben ved Niels Bohr Institutet- og i øvrigt Danmarks første. For den 53-årige astronom viste med al tydelighed, at hun er god til at formidle og stimulere interessen for videnskab. Ikke mindst hendes egen entusiasme var smittende, når hun talte om, hvordan stjerner blev til, hvorfor jordens drejning omkring solen bliver langsommere, og hvordan og hvorfor månen flytter sig, omend langsomt, væk fra jorden.

Efter den flotte takketale var professor Anja Cetti Andersen det naturlige midtpunkt ved den efterfølgende reception, hvor også dronningen deltog.

Læs mere om: