15. okt. 2020
Af Trine Larsen

Dronningen holdt historisk statsråd

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Kaspar Wenstrup
Dronning Margrethe holdt i sidste uge statsråd, sammen med kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen. Men statsrådet blev ét af dem, der går over i historien.

Dagen efter Folketingets åbning, som altid sker første tirsdag i oktober, førte dronningen det statsråd, som traditionen tro følger dagen efter Folketingets åbning.

Dronningen førte forsæde, som det hedder, og med til mødet med statsminister Mette Frederiksen var også kronprins Frederik. Det er kronprinsen altid, hvis det kan lade sig gøre, og ved dagens statsråd var der da også kun afbud fra to af regeringens 20 ministre.

Statsrådet er noget helt særligt og det er også her, alle love og vigtige regeringsbeslutninger bliver behandlet. På møderne stadfæstes de lovforslag, som Folketinget har vedtaget, ligesom de lovforslag regeringen agter at fremsætte, forelægges dronningen. Normalt er der ofte behov for, at yderligere sager forelægges dronningen, udenfor statsrådet. I de tilfælde skal de dog forelægges igen og bekræftes på det efterfølgende statsrådsmøde.

Normalt holdes statsrådet, der finder sted ca. seks gange årligt, i Statsrådssalen på Christiansborg. Men grundet Covid-19 skulle der på dette møde tages en række forholdsregler bl.a. omkring afstand. Det betød, at statsrådet, der ellers er nærmest "helligt" måtte afholdes et andet sted på Christiansborg.

Se i BILLED-BLADET hvor Statsrådet så blev holdt, og se også bunkerne med sager, som statsrådet måtte igennem. Mødet blev nemlig foreviget, fordi det aldrig tidligere er sket, at et Statsråd har fundet sted, udenfor Statsrådsalen.

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/webgrafik_bb42-forsider.jpg

Læs mere om: