Lørdag, 22. januar 2022 - af Marianne Singer

Dronningen i tale ved familiefejring: Jeg er meget rørt

Dronning Margrethe på talerstolen under åbningen af jubilæumsudstillingen fredag. 

Dronning Margrethe på talerstolen under åbningen af jubilæumsudstillingen fredag. 

Foto: Lars H. Laursen
Det var en glad og taknemmelig dronning Margrethe, som åbnede en ny personlig smykkeudstilling i selskab med kronprinsparret, prinsesse Benedikte og greveparret af Rosenborg.

Det var med store smil, at dronningen fredag eftermiddag fremviste sine fantastiske smykker fra sin store smykkesamling for sin nærmeste familie ved åbningen af særudstillingen "En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker" på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. 

Med var både kronprinsparret, prinsesse Benedikte og greveparret af Rosenborg, da dronningen officielt åbnede den enestående udstilling, der kan opleves i forbindelse med majestætens 50-års regeringsjubilæumsfejring. 

Foto: Lars H. Laursen

Rørt dronning

Kort efter ankomst og efter flere velkomsttaler tog dronningen selv ordet oppe på talestolen, hvor hun blandt andet understregede, at hun var meget rørt over udstillingen.

Her er hele dronningens tale, som hun holdt uden manuskript: 

- Det var dejligt, at det endelig lod sig gøre. Jeg vil meget gerne sige tak til alle, der har været involveret i udstillingen for deres store arbejde og hele ideen, som jeg indrømme, at jeg var lidt skeptisk overfor i starten.

- Og så tænkte jeg, at nogle af smykkerne bruger jeg somme tider. Det vil måske vise sig i månedernes løb, at der engang i mellem mangler et og andet, fordi det er i brug. Jeg vil gerne pointere, at det netop ikke bare ligger i en boks og bliver båret frem ved særlige lejligheder, men at det er store ting, mærkelige ting, flotte ting og ganske enkle ting, som man bare bruger, fordi man kan lide at bruge dem, fordi man har et forhold til dem - det er ikke noget med karat... det er noget med hjertet, tror jeg.

- Men tak for den indsats, man har gjort. Jeg håber, at den må blive en fornøjelse for mange og se, hvordan den historie folder sig ud. For det er jo slet ikke noget nyt, at man bruger smykkerne på den måde, som jeg gør det. Der har jeg i allerhøjeste grad fortsat min mors linie og jeg tror også, at alle mine forgængersker altid har brugt smykkerne med en vis grad af omtanke og med fornemmelse for, at det smykke skal være med til denne her begivenhed, det her egner sig her eller her vil jeg gerne pointere, at jeg kan huske, at jeg fik den i den og den sammenhæng på det her sted. Men tak for at man ville lave sådan en udstilling - jeg er meget rørt over den. Og så vil jeg sige tak for en herlig polka. Den er dejlig. Mange tak", sluttede en veloplagt dronning Margrethe, der med polkaen hentydede til en lille polka, som Den Kongelige Livgarde Musikkorps forinden havde fremført og som var blevet skrevet specielt i dagens anledning. 

Det er musikkorpets dirigent David Palmkvist, der har skrevet polkaen med navnet "Smykkeskrinet."

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden