Dronningen om sit fineste diadem: Det er dundrende flot

Dronning Margrethe fortæller om sit fornemste diadem i ny bog og udstilling om sin store smykkesamling.

Kongeres Samling har i samarbejde med Politikens Forlag udgivet den fantastiske bog "En dronnings smykkeskrin", hvori man kan nærstudere pragtfulde smykker fra dronningens smykkesamling.

I bogen fortæller dronningen blandt andet om det fornemste diadem i samlingen, perlepoirediademet, der hører til perlepoiresættet og er sammenstykket af flere smykker over flere generationer.

Se nye unikke billeder af det kostbare perlepoiresæt i galleriet øverst i artiklen

Et familiesmykke

"Perlepoirediademet er et familiesmykke, som først tilhørte Frederik 8.s dronning, Lovisa, og derefter Dronning Alexandrine – der findes billeder af hende med det. Min mor brugte det så, indtil min far døde, og derefter gik det over til at være mig, der skulle bruge det. Første gang jeg havde det på, var på det fotografi, hvor jeg sidder i en sort kjole med flæser på ærmerne, som Rigmor Mydtskov har taget. Det var mit første officielle fotografi, og det er altså taget i februar 1972. Det var faktisk første gang, jeg havde diademet på; vi havde jo ikke været til noget officielt, hvor man bar diadem, fordi min far lige var død. Men der skulle tages et fotografi i fuld mundering, og det er et dundrende flot diadem, så det skulle sandelig på."

"Ting skal bruges der, hvor de passer, så til en stor begivenhed kan man tage dette diadem på. Jeg har det for eksempel ikke på, når vi besøger lande, hvor man ikke skal komme buldrende med alt for meget. Så finder jeg noget lidt mere diskret – hvis man kan kalde et diadem diskret." fortæller dronning Margrethe i den netop udkomne bog. 

Foto: Politikens Forlag

Mest anvendte

Ved dronning Lovisas død i 1926 blev de forskellige dele testamenteret som samlet sæt til Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis.

Sættet er et af dronningens foretrukne af dem, der er til rådighed for dronningen.

Hun bærer dem ofte i udlandet, hvor kronjuvelerne ikke kan medbringes.

Senest bar dronningen det under statsbesøget i Tyskland i november. 

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Kan opleves

Perlepoiresættet består af et diadem, en halskæde, ørenringe og to brocher og kan netop nu opleves i særudstillingen "En dronnings smykkeskrin - 50 år på tronen fortalt i smykker" på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg, til og med den 23. oktober 2022.

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden