31. dec. 2020
Af Trine Larsen

Dronningens hilsen til "Søens folk"

Dronning Margrethe
Foto: Birger Storm
Dronningens nytårstale er hvert år genstand for diskussioner, mange gætterier og myter. En af de mere vedvarende er, at dronningen altid sender hilsner til "Søens Folk".

Man kan spille på, hvad dronning siger i sin tale Nytårsaften. F.eks giver det hos Danske Spil pengene 500 gange igen, hvis dronningen i talen nævner BILLED-BLADET ligesom ordet Corona kun giver 1,5 tilbage. Og ordets "Søens Folk" giver hele 18 gange indsatsen igen.

For naturligvis er dronningens tale til evig diskussion i de mange danske hjem, der samles og lytter med til majestætens vise ord, hvert eneste år.

Og selvom alle lytter godt med, så er der også gennem årene opstået myter om, hvad dronningen siger i sin tale.

En af mere vedvarende og ofte nævte er, at dronningen sender hilsner til "Søens Folk". Men den vending har dronningen ALDRIG brugt og majestæten har heller aldrig sendt hilsner til "Søens Folk" - selvom de måske kunne fortjene det.

Det er dog en tradition, at dronningen sender varme nytårshilsner til Rigsfællesskabet, altså til Grønland og Færøerne, ligesom danskere ude i verden, der er langt "hjemmefra" også får en hilsen.

Dronningen er heller aldrig politisk i sin tale, ligesom dronningen også sjældent er privat. Majestæten er til tider personlig, som f.eks da dronningen i Nytårstalen 2016 meddelelte at prins Henrik ville gå på pension, eller da dronningen året efter prinsens død i februar 2018, takkede for den varme og støtte, danskerne havde vist familien i den forbindelse.

I år kunne dronningen nævne den støtte, store interesse og opbakning, prins Joachim har fået under sit sygdomsforløb, men mere privat bliver det ikke.

En anden ting, der også forbindes med majestætens nytårtale er, dronningen sidste ord: Gud bevare Danmark.

Det er en bøn, som dronningen har taget op efter sin far, kong Frederik IX, der genoptog bønnen efter Frederik VIII, som introducerede den i 1909.

Dronningens eget ordsprog som regent er: "Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmark Styrke", men i Nytårstalen er det ønsket og bønnen om, at "Gud bevare Danmark", dronningen afslutter med.

Måske i år sagt, med ekstra kraft, i lyset af "den ubudne gæst'", der kom til og som har præget dét år, vi snart siger farvel til.

Læs mere om: