17. nov. 2013
Af dkeditorial

Dyb splittelse om nyt portræt af kongefamilien

14 kongelige samlet på ét maleri af maleren Thomas Kluge. Maleriet hedder "Kongehuset".
14 kongelige samlet på ét maleri af maleren Thomas Kluge. Maleriet hedder "Kongehuset".
Foto: Evan Frederiksen
BILLED-BLADETs læsere er bestemt ikke enige om, hvad de synes om Thomas Kluges nye maleri af hele den kongelige familie.

Fredag blev det nye store portræt af kongefamilien afsløret. Værket, der er malet af Thomas Kluge, har samtlige 14 medlemmer af kongefamilien med og hedder da også "Kongehuset".

I Jyllands-Posten får maleriet fem ud af seks stjerner, og anmelder Tom Jørgensen kalder det "en moderne kongelige familie" med ordene:

- Thomas Kluges nye store maleri af kongefamilien balancerer perfekt mellem kravet om modernitet og fornyelse og den respekt, der skal hvile over dynastiet.

Virkelig smukt

BILLED-BLADETs Facebookside går debatten om maleriet. Og der er ikke just enighed om maleriet. Mange er dog særdeles positive over for det store maleri.

Alt for dystert

- Kluge ER dygtig til at male, men det her billede er alt for mørkt og dystert. Jeg glædede mig sådan til at se det. Sikke en skuffelse. Isabella ligner ikke særlig godt, og det hele er underligt opstillet. Kan sagtens forstå hans pointe med at sætte børnene foran, men den faldt lidt til jorden, eftersom han satte tvillingerne og Athena i baggrunden. Personlig synes jeg ikke billedet bliver en pendant til det store, smukke Glückkborgske familieportræt som det var meningen, men en snarere en dårlig joke. Familien virker ikke speciel tæt, ikke engang prinsernes egne familier, og Christian virker isoleret, ensom og næsten deprimeret, skriver Maya Elleby.

Flere påpeger, at maleriet er meget dystert. Noget, som også kunsteren selv påpeger. Læs hans forklaring i artiklen ved at klikke her.

- Meget pænt ...men det ligner en gyserfilm, skriver Paula Harriet Malthesen og bakkes op af Inge Lis Stigart:

- Bryder mig ikke om det ..... virker alt for dystert, skriver hun.

Læs mere om: