5. maj. 2021
Af Trine Larsen

Glad dronning Margrethe til afsløring af minde-monument

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere Marketing cookies.

Dronning Margrethe havde en dejlig formiddag på Sletten Strand syd for Humlebæk, hvor majestæten klippede snoren og dermed indviede kunstneren Per Arnoldis monument, "Oktober 43" - en tiltet båd, placeret lige præcis dér, hvor jøder flygtede i små både mod Sverige i 1943.

Inden dronning Margrethe i dag 5. maj på 76. året for Danmarks befrielse, skulle klippe snoren og officielt indvie kunstneren Per Arnoldi's monument "Oktober 43" på Sletten Strand i Nordsjælland, hørte majestæten ambassadør Ole Philipssons personlige fortælling.

En gribende fortælling om, hvordan han som 12-årig, sammen med sine forældre, stod på netop denne strand, for at blive hjulpet til Sverige i sikkerhed, væk fra nazisternes jødeforfølgelse og anbringelse i koncentrationslejr.

Den grufulde og rørende fortælling, der begynder med at flugt-jollen synker, og de bliver reddet af en fiskerbåd og kommer til Sverige, var bevægende for alle tilstedeværende. Og naturligvis måtte dronningen efterfølgende tale med 88-årige Ole Philipsson, da dronningen sammen med Fredensborgs borgmester og primus motor i monument-projektet, Thomas Lykke Pedersen, indviede det smukke monument.

Monumentet, som har taget tre år at få "i vandet" er en tiltet, 2,30 meter sort båd med stævnen mod Sverige, kun få kilometer væk, placeret på en 3x3 meter svævende grå granit.

- Båden her er natsort af mange grunde. Den er både håb og frelse, afmagt og fortvivlelse. Den peger mod frihed, men vi ved ikke, om den kommer afsted i nat, sagde Per Arnoldi om sit kunstneriske mindesmærke, som han kalder "brugskunst" og som ligger med Øresund som bagtæppe, præcis sådan, som det også så ud i "Oktober 43".

Dronning Margrethe, der heller ikke i dag bar mundbind, fordi indvielsen fandt sted udendørs, gav sig også tid til, at samtale med tidligere overrabiner Bent Melchior, 91, der fejrede og mindes dagen sammen med skuespiller Susse Wold, der deltog i sin egenskab ikke alene som god ven af Bent Melchior, men også Per Arnoldi.

Se videoen herover, fra dronningens dag på Sletten Strand, der meget sigende sluttede, netop som den årlige test af varslingssirenerne lød, netop 5. maj kl.12.

Læs mere om: