Mandag, 17. januar 2022 - af Marianne Singer

Hidtil ukendte smykker: Se dronningens private gaver til Mary

Dronning Margrethe har gennem årene foræret sine svigerdøtre fornemme smykkegaver. Se de private gaver til kronprinsesse Mary her.

Ligesom dronning Margrethe gennem årene selv har fået kostbare familiesmykker foræret af sin mor og bedsteforældre, giver hun også egne juveler videre til de yngre generationer.

Således har majestæten blandt andet givet sin svigerdatter, kronprinsesse Mary, nøje udvalgte historiske juveler i gave. 

Smykker, hvoraf flere af dem ikke er set før nu, før de nu vises i den netop udkomne bog "En dronnings smykkeskrin - 50 år som regent fortalt i smykker" med en tilhørende udstilling af samme navn på Amalienborgmuseet. 

Se dronningen private smykkegaver til kronprinsesse Mary, hvoraf flere af dem ikke er set før, i galleriet i toppen af artiklen

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Privat smykkesamling

I bogen “En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker”, der er udkommet på Politikens Forlag, kan man nærstudere over 200 af dronningens kendte og mindre kendte smykker fra hendes private samling, deriblandt de pragtfulde smykker, som dronning Margrethe gennem årene har givet som gave til sine svigerdøtre, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie, samt barnebarnet prinsesse Isabella.

“En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker”, der netop er udkommet på Politikens Forlag
Foto: Politikens Forlag

Kendt safirbroche

En af de mere kendte er den funklende flotte safirbroche, som kronprinsesse Mary første gang bar ved prins Christians dåb i januar 2006. 

“Det er en meget yndig broche, og den havde min mor. Den har oprindelig tilhørt hendes mor, Kronprinsesse Margareta af Sverige, og min mor arvede den ikke direkte, men hun fik den af en af sine brødre i forbindelsemed en af sine runde fødselsdage. Hun brugte den en hel del og holdt meget af den, jeg kan tydeligt huske, da mor havde fået denne ny broche, og at den var meget yndig. Min mor gav mig siden brochen, mens hun stadigvæk levede, vel at mærke. Og da Kronprinsessen fik sitførste barn, Christian, syntes jeg, at brochen skulle gå videre til hende. Så hun fik den i forbindelse med Prins Christians fødsel. Og derfor ser man, at hun bærer den ved hans dåb, og det syntes jeg var meget passende,” forklarer dronningen blandt andet i den nye bog om dronningens private smykkesamling.

Stor særudstilling 

Bogen er tilknyttet den store særudstilling af samme navn med dronningens private smykker på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ, som er en del af fejringen af dronningens 50-års regeringsjubilæum.

Udstillingen bliver åbnet af dronningen fredag den 21. januar, og fra lørdag den 22. januar er der åbnet for offentligheden.

Man kan opleve udstillingen af dronningens fantastiske smykker til og med den 23. oktober 2022.

Læs mere om udstillingen her

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden