Søndag, 27. marts 2022 — af Marie Krakau

Hvem bor hvor i palæerne på Amalienborg?

Foto: Hanne Juul og Hasse Nielsen
Hvilke kongelige bor i hvilke palæer på Amalienborg?

Amalienborg rummer fire imponerende palæer i det indre København. Men hvilke kongelige bor egentlig i hvilke palæer - og hvornår bor de der? 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De fire palæer, Christian IX's Palæ, Frederik VIII's Palæ, Christian VIII's Palæ og Christian VII's Palæ udgør Amalienborg, der er det kongelige residens i København. De fire palæer er identiske, men har alle hver deres beboere og egenskaber. 

Amalienborg set fra luften. Palæerne fra øverst i højre hjørne med uret er som følger: Christian VIII's Palæ, Frederik VIII's Palæ, Christian IX's Palæ og Christian VII's Palæ. 
Foto: Martin Høien

Christian VII's Palæ 

Christian VII's Palæ kendes også som Moltkes Palæ, og er i dag åben for offentlige omvisninger. 

Det var i dette palæ, at kronprins Frederik og prins Joachim gik i børnehave samt i skole, før de i tredje klasse begyndte på Krebs Skole på Østerbro ikke langt fra Amalienborg. 

Fra 1885 er palæet blevet brugt som gæste- og repræsentationspalæ. 

Det er i Christian VII's Palæ at dronningen afholder sine årlige nytårskure og -taffel. 

Christian VIII's Palæ 

Palæet kaldes også Levetzaus Palæ. Det var her kong Christian 10. og dronning Alexandrine boede. 

I dag bor prins Joachim og prinsesse Marie i palæet, når de er i Danmark med deres familie. Det samme gør prinsesse Benedikte. 

Palæet rummer også Amalienborgmuseet og magasin for H.M. Dronningens Håndbibliotek. 

Bag palæet ligger Kongehusets håndværkerhus, der huser malere, snedkere og vaskeriassistenter.

Frederik VIII's Palæ

I Frederik VIII's Palæ bor kronprinsparret sammen med deres fire børn, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine. 

Kronprinsfamilien flyttede ind i 2010, efter palæet havde gennemgået en både ind- og udvendig restaurering. Palæet, der også kendes som Brockdorffs Palæ, rummer både familiens private bolig samt repræsentationslokaler og lokaler til administrativ brug. 

Det var i Frederik VII's Palæ, at kong Frederik 9. og dronning Ingrid boede. Dronning Ingrid boede i palæet helt til sin død i 2000. 

Christian IX's Palæ

Christian IX's Palæ er majestætens officielle residens i vintermånederne. I foråret flytter dronning Margrethe til Fredensborg Slot i Nordsjælland, hvor hun bor i de lyse måneder. 

Palæet blev i 1967 istandsat i forbindelse med at dronningen Margrethe - daværende tronfølger - og prins Henrik overtog palæet som deres private bolig. 

Det er fra dronningens modtagelsesværelse i Christian IX's Palæ, at dronning Margrethe holder sin nytårstale, der sendes direkte på årets sidste dag kl. 18. 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden