26. dec. 2022
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Hvor mange konger er begravet i Roskilde Domkirke?

Interiør fra Roskilde Domkirke. Christian Den 4.'s Kapel.
Interiør fra Roskilde Domkirke. Christian Den 4.'s Kapel.
Arkivfoto: Ritzau Scanpix
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Hvor mange konger er begravet i Roskilde Domkirke?
På forhånd tak
Marianne Jørgensen

Kære Marianne Jørgensen
Det officielle tal siger 21 konger, men det vides ikke med sikkerhed. Den ældste menes at være Harald Blåtand, men hans gravsted er ukendt. Den sidste konge, der er stedt til hvile i Roskilde Domkirke, er Frederik 9. Derudover er 18 dronninger med sikkerhed begravet i kirken, der også rummer de jordiske rester af talrige prinser og prinsesser. For siden Margrete 1.s begravelse i 1413 har domkirken været kongehusets foretrukne gravkirke, og siden 1536 er alle konger og dronninger med sikkerhed blevet begravet her – med undtagelse af Christian 7.s dronning, Caroline Mathilde, som fik opløst sit royale ægteskab og blev sendt ud af landet pga. sin skandaløse affære med sin mands livlæge. Her ses et billede fra Christian 4.s Kapel, hvor danmarkshistoriens mest kendte konge er stedt til hvile med sin dronning, Anna Cathrine, på venstre side og sønnen Christian, ”den udvalgte” prins og tronfølger, der dog døde før sin far pga. skørlevned, på sin højre, mens de jordiske rester af hans søn og efterfølger, Frederik 3., og dennes hustru, dronning Sofie Amalie, befinder sig i de to kobbersarkofager ved kapellets indgang.
Venligst
Jon Bloch Skipper

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: