12. dec. 2022
Af Ulrik Ulriksen

Kongehuset inviterer indenfor et helt specielt sted: Juletræet er pyntet og lysene tændt

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul
Der er fuld gang i julehyggen et helt særligt sted med enorm betydning for kongehuset.

Juletræet er pyntet og lysene tændt i De Kongelige Stalde på Christiansborg Slot, hvor der er fuld gang i en masse aktiviteter i denne tid.

I et juleopslag på kongehusets officielle Instagramprofil kan man i dag få et fint indblik i forholdene i staldene, der har en stor betydning for kongehuset.

I teksten til de fine billeder kan man blandt andet læse følgende:

“Mellem gallakareter og kongelige heste gemmer der sig måske også en lille staldnisse i høet. I Stalden bor Hendes Majestæt Dronningens 13 hvide heste. Kongehusets heste har siden 1994 efter Prins Henriks ønske været de tjekkiske, skimlede (hvide) fyrsteheste kaldet kladrubere.”

Dronning Margrethe i kareten

For ganske nylig så vi flere af dronningens fine hest, da Majestæten ankom i karet til Københavns Rådhus i anledning af markeringen af 50-års regeringsjubilæet.

Kareterne og meget andet kan man også læse lidt om i dagens opslag på Instagram:
“Den Kongelige Stald-Etat er åben for besøgende og stadig et arbejdende hus, hvor medarbejderne med Staldmesteren i spidsen tæller livkusk, biløbere og en medhjælper, der hver dag passer og træner hestene.

Dronningens heste og træningskareter kan ofte spottes i hverdagen i det københavnske gadebillede, når hestene træner at færdes i trafikken.

Hestene anvendes ved flere officielle begivenheder i Kongehuset, og når det sker i København, hvor kareten skal eskorteres af Gardehusarregimentets Hesteskadron, opstaldes yderligere 52 heste i De Kongelige Stalde på Christiansborg. Det er også i Stalden, at Kongehusets forskellige kareter som for eksempel Guldbryllupskareten og den fineste kongelige karet, Guldkareten, står.”

Læs mere om: