15. apr. 2020
Af Marianne Singer

Kronprins Frederik holdt kærlig tale for mor

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik med sin mor ved 75-års festen.
Foto: Hanne Juul
Kronprins Frederik overraskede sin mor med en flot og personlig tale, da hun i 2015 fejrede sin halvrunde dag med et gallataffel på Christiansborg.

For præcis fem år siden, den 15. april 2015, blev dronning Margrethe fejret stort med et gallataffel på Christiansborg i det indre København.

Og planen var, at dronning Margrethe også den 15. april 2020 skulle have været fejret ved et gallataffel samme historiske sted i anledning af sin 80-års fødselsdag den 16. april.

Aflyst fejring

Men så førte coronakrisen til, at den store fejring måtte aflyses.

Med stor sandsynlighed ville kronprins Frederik have holdt en tale til sin mor onsdag aften, ligesom han gjorde det ved gallataflet i 2005.

Personlig og rørende

Velkomsttalen dengang var både personlig og rørende og vakte stor glæde hos dronningen.

https://imgix.billedbladet.dk/_hjp8729.jpg
Foto: Hanne Juul

Først bød kronprins Frederik velkommen på engelsk og nævnte blandt andet, at prins Henrik, der ikke kunne deltage i festen på grund af sygdom, var savnet, mens han også lykønskede kong Philippe med sin 55-års fødselsdag denne dag.

Hele talen

Og derefter fortsatte han på dansk.

https://imgix.billedbladet.dk/_hjp8799.jpg
Kronprins Frederik med sin glade mor efter talen.
Foto: Hanne Juul

Her får du hele kronprins Frederiks danske del af talen, som han holdt for sin mor ved hendes 75-års fejring:

Kære Mor.

Når man bliver 75, er man i sin gode ret til at blive fejret, og det har du taget alvorligt. I sidste uge blev du fejret behørigt i Århus, og i denne uge fortsætter festlighederne her i København. Rigtig mange danskere har taget del i fejringen. Ved at møde op med flag i gaderne, ved at følge med i fjernsynet, og ved at sende dig personlige hilsner – og tænk sig, vi er ikke engang nået til selve dagen endnu.

Når man bliver 75, er man også i sin gode ret til at gøre status og se tilbage på de år, der er gået.

Du var kun 31 år gammel, da du overtog ansvaret og forpligtelsen som Danmarks regent. Dit ægteskab var knap 5 år gammelt, du var mor til to drenge på 3 og 2. Du havde forventet og håbet på mere tid med familien, inden skæbnen indløste dit lod som tronfølger.

Det er nu snart 44 år siden. Flere generationer af danskere har aldrig prøvet andet, end at du var deres dronning. Ja, der findes endda bedsteforældre, som alene har levet med dig som statsoverhoved. Det er et ansvar, jeg tror de færreste begriber tyngden af, men du har altid formået at få det til at se let ud. Du har i den grad levet efter dit eget motto om at følge med tiden uden at blive slave af den.

I dag er 75 år ingen alder. Så selv om du nu er nået til et punkt i dit liv, hvor man fejrer sin runde fødselsdag hvert femte år, er der god grund til også at se fremad. Jeg er sikker på, at der venter dig mange gode år som dronning. Som mor og som farmor. Mange gode oplevelser – mange store øjeblikke har du stadig til gode.

Kære mor. Du har med indsigt, kløgt og forstand, men også med skarphed og forståelse for det nutidige, bragt vort monarki til det sted, vi er i dag. Det er jeg stolt over, og det har du grund til at være stolt over. Og du skal vide, at uanset hvad fremtiden bringer, har du til enhver tid min dybtfølte støtte, opbakning og allerstørste respekt.

Kære gæster – velkommen. Kære mor – tillykke.

Jeg vil bede alle om at rejse sig – og sammen med mig udbringe en skål for Hendes Majestæt Dronningen.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-65207.jpg
Foto: Hanne Juul

Læs mere om: