Søndag, 8. maj 2022 - af Ulrik Ulriksen

Kronprinsesse Mary efter stærk oplevelse: Vi er alle blevet påvirket

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
For kronprinsesse Mary har det været en stærk oplevelse at være på besøg i Bangladesh og komme helt tæt på de alvorlige konsekvenser, klimaforandringerne har for den fattigste del af befolkningen. Det fortalte hun BILLED-BLADETs udsendte om på besøgets sidste dag.

I det sydasiatiske land Bangladesh, som er et af verdens fattigste og tættest befolkede lande, har kronprinsesse Mary sammen med minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen for nylig været på et tredages besøg. Bangladesh er det sted på kloden, hvor flest mennesker er truet af klimaforandringerne.

For Mary drejede rejsen til Bangladesh sig om at sætte fokus på en række af kronprinsessens fokusområder som naturbaserede løsninger og biodiversitet.

Kronprinsesse Mary blev modtaget som en dronning

Rejsens sidste del foregik i Sundarbans, der er et af verdens største mangroveområder.

Her blev kronprinsessen modtaget som en dronning, da hun og ministeren landede efter en to timers helikoptertur fra Cox’s Bazar.

 Kronprinsessen var dybt berørt af at møde kvinder og mænd og børn i området, hvor millioner af mennesker har fået ødelagt huse og marker på grund af stigende vandstand og flere og flere cykloner.

Som det sidste punkt på arbejdsbesøget gik kronprinsessen ombord på en båd og sejlede ud på floden i Sundarbans-mangroven. Sundarbans er levested for mange hundrede arter, heriblandt den bengalske tiger, og dele af området er optaget på UNESCOs liste over verdensarvssteder.

 Kronprinsessen kunne på sejlturen. og da hun gik i land, få et førstehåndsindtryk af stedets biodiversitet, der er truet af klimaforandringerne.

Stærk oplevelse for Mary

Efter at have oplevet Sundarbans-mangroven fik BILLED-BLADET mulighed for at tale med kronprinsessen om de mange stærke indtryk, og om hvordan det var at se de voldsomme klimaforandringers konsekvenser tæt på.

- I dag har vi stået på frontlinjen af klimaforandringerne og hørt beretninger fra  lokalbefolkningen om, hvordan det hyppigere og mere voldsomme  uvejr rammer dem, og om de konsekvenser det har for dem og deres livsvilkår. Men regelmæssige cykloner er et livsvilkår, og vi har hørt om det velfungerende og udbredte varslingssystem og mange tusinde cykloncentre, som redder menneskeliv. Men de store ødelæggelser er meget omkostningsfulde. Man mister huse, veje, broer og diger, sagde kronprinsessen og kom ind på, at marker oversvømmes med saltvand og dermed er umulige at bruge til at dyrke afgrøder i mange år fremover.

- Det er et svært liv, og som nogle af kvinderne sagde, så kan de ikke genetablere sig, før de bliver ramt af en ny storm eller cyklon. Og jeg tror vi alle sammen er blevet påvirkede af deres historier, og hvor frygtindgydende det er med de klimaforandringer, vi har set konsekvenserne af og hørt om. Det er så vigtigt, at vi sætter fokus på de udfordringer og vigtigt, at vi støtter op om klima og biodiversitet. Vi har alle sammen et ansvar for at gøre, hvad vi kan. Og i Danmark kan vi noget særligt, kom det fra kronprinsessen, der var påvirket af de stærke oplevelser og historier.

Har gjort et dybt indtryk

 - Jeg tror, at vi alle sammen er blevet påvirket af deres historier, og hvor frygtindgyende det er med de klimaforandringer, vi har set og hørt om i dag, sagde Mary,der i løbet af sin rejse sammen med minister Flemming Møller Mortensen også fik sat ekstra fokus på det dansk-bangladeshiske samarbejde, der de kommende år bevæger sig fra traditionelt udviklingssamarbejde til et handelsbåret samarbejde med fokus på den grønne omstilling.

Meget mere i BILLED-BLADET

I BILLED-BLADET i denne uge kan du læse alt om og se billleder fra kronprinsessens spændende arbejsrejse til Bangladesh, og så får du naturligvis alt om prinsesse Isabellas konfirmation.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden