21. dec. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Kronprinsesse Mary sender den varmeste julehilsen

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Stine Heilmann/Mary Fonden
Som frontfigur i Mary Fonden sender kronprinsesse Mary en varm hilsen til alle danskere, der ønskes en glædelig jul.

For kronprinsesse Mary er arbejdet i Mary Fonden vigtigt, og netop dette sættes der fokus på i en særlig julehilsen i dag.

Samtidig ønsker kronprinsessen alle danskere en glædelig jul.

Kronprinsesse Mary sætter fokus på udfordringer

- Nu er 2021 ved at rinde ud. Ligesom sidste år blev det et specielt år. Vi startede året med nedlukning og restriktioner – og nu slutter vi desværre også året med skolehjemsendelser og bekymring for, at julen ikke bliver, som vi havde håbet, på grund af endnu en corona-bølge. Det bedste, vi kan gøre, er at være der for hinanden så godt, vi kan – og håbe på, at vi hurtigt kommer igennem det denne gang, lyder det fra kronprinsessen som indledning på den særlige hilsen.

Tilbage til hverdagen

- 2021 har været et år, hvor vi i Mary Fonden ligesom så mange andre har forsøgt at komme tilbage til hverdagen ovenpå 2020, der var et år præget af social afstand og store stigninger i ensomhed til følge. Meget er kommet på ret køl igen, og også arbejdet i Mary Fonden har lignet sig selv mere end året før. Vi har kunnet fortsætte vores projekter, vi har sat nye projekter i gang, udviklet ny viden og brugt vores stemme til at forsøge at bryde tabuer og skabe håb, kommer det desuden fra kronprinsessen, der fortsætter.

- Og det har været tydeligt, at der har været brug for vores arbejde. For selvom det meste vendte tilbage til normalen, tager det tid at reparere på de konsekvenser, nedlukningerne har medført. Det gælder bl.a., når det kommer til trivsel i skolerne og ensomhed blandt de unge, lyder det fra klronprinsessen, der i forbindelse med arbejdet i Mary Fonden i 2021 nævner flere indsatsområder.

Fællesskab og fodbold

I forbindelse med EM i Fodbold i sommer besluttede Mary Fonden sig for at udnytte begivenheden til at understøtte fællesskaberne, og derigennem bekæmpe ensomhed.

Sammen med DR, DBU og Østifterne opfordrede Mary Fonden danskerne til at mødes og holde fodboldfest.

Det blev en succes og over hele landet blev der sat gang i Fantastiske Fodboldfester på væresteder, plejehjem, villaveje, campingpladser samt i fælleshuse og gårdmiljøer.

- Jeg besøgte selv en af festerne på en villavej i Rødovre, hvor arrangørerne gerne ville bringe alle gamle og nye naboer sammen efter en tid med social afstand. Det var både hyggeligt og festligt at være med til, kommer det fra kronprinsesse Mary.

Hjælp til voldsramte par

Mary Fonden har i 2021 desuden intensiveret arbejdet for at hjælpe gravide par, der lever med vold og voldelige konflikter.

Disse par skal tilbydes den nødvendige hjælp til at komme videre til et liv uden vold.

Bedre trivsel i skolen

Efter flere års tæt samarbejde med Børns Vilkår og Red Barnet lancerede Mary Fonden i 2019 programmet Skolestyrken: Et helhedsorienteret skoletrivselsprogram, der involverer alle i og omkring skolen i det vigtige arbejde med at identificere og bekæmpe mobning.

Efter en forsinkelse på grund af coronasituationen og hjemsendelser, er der i 2021 kommet gang Skolestyrkens fulde program, som 18 skoler har implementeret.

Skolestyrken giver alle ansatte på skolen fælles viden og tilgang til at skabe trivsel og forebygge mobning.

Bekæmpelse af ensomhed

Også problemer med ensomhed har der igen i år fra Mary Fonden været stor fokus på.

Sådan skriver kronprinsessen om emnet i sin hilsen:

”Vi har i mange år talt om ensomhed – og med bekymring set på den store andel af, særligt unge, der fortæller, at de føler sig ensomme. Men hvad kan man gøre for at hjælpe dem, der føler sig ensomme, ud af ensomheden? For at blive klogere på det offentliggjorde vi i 2021 et studie, der har set på, hvad der virker, når man arbejder med at bekæmpe ensomhed. Studiet gav desværre ikke et klart og entydigt svar på, hvad der er det allerbedste at gøre, men det viser, at det virker at gøre noget, og at det virker at gøre flere forskellige ting på samme tid. Det er f.eks. en god idé både at hjælpe ensomme ind i et netværk samtidig med, at man tilbyder individuel psykologisk hjælp. Vi bruger nu erfaringer fra det nye studie til at udvikle et nyt ensomhedsprogram målrettet unge, der kæmper med ensomhed. Mere om det i 2022."

Håb er helt afgørende

I Mary Fonden var 2021 året, hvor man satte ekstra fokus på håb.

- Håbet bliver særligt betydningsfuldt, når livet gør ondt. Håbet om forandring kan være det, der gør, at man ikke giver op, og at man kæmper videre. Og modsat kan man næsten ikke forestille sig noget værre end at nå til et sted, hvor man føler, at alt håb er ude. Håbet kan være lyset, der viser os vejen ud af mørket, ligesom julestjernen, der også var et varsel om, at noget nyt var på vej, lyder det fra Mary, der runder af med den varmeste hilsen.

Nu er det snart jul

- Nu er det snart jul. Og der er vel nærmest ikke et bedre tidspunkt end netop nu til at være med til at give håb til nogen, der har brug for det.

Jeg vil ønske alle en glædelig jul.

Klik her for at læse hele kronprinsesse Marys hilsen fra Mary Fonden og tilbageblik på året 2021.

Læs mere om: