Fredag, 14. januar 2022 - af Christinna Braun

Lagde du mærke til det? Derfor bar de alle en ny medalje

Fotomontage: Kronprins Frederik, prinsesse Marie, prins Joachim og kronprinsesse Mary. 
Fotomontage: Kronprins Frederik, prinsesse Marie, prins Joachim og kronprinsesse Mary. 
Foto: Martin Høien og Hanne Juul
Den 14. januar er der stor fejring for dronning Margrethe, der denne dag har været Danmarks dronning i 50 år.

Dagen begyndte på Christiansborg Slot, hvor der først var Statsråd og efterfølgende Folketingets formelle markering af jubilæet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Her fik dronning Margrethe dejligt selskab af sin familie, prinsesse Benedikte, kronprinsparret og prinseparret.

Da hele kongefamilien ankom til næste punkt på dagsordenen, bar de alle en skinnende medalje.

Det er en gave i anledning af det flotte jubilæum, skriver kongehuset på Instagram.

 

Det er både den kongelige familie, Hoffets medarbejdere og enkelte andre, der har modtaget Erindringsmedaillen, der er udført i forgyldt sølv og med krone.

På jubilæumsdagen sås prinsesse Benedikte, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt prins Joachim og prinsesse Marie alle med den nye medalje. 

Når kongehuset på Instagram skriver, at "enkelte andre" har modtaget den flotte, nye medalje, er det bl.a. en af dronning Margrethes favorit-hattemagere, Mathilde Førster, og en af majestætens yndlingsskræddere, Annette Freifeldt, der er blevet en medalje rigere. 

På forsiden ses et helfigursportræt af dronning Margrethe omgivet af Rosenborg Slots tre sølvløver. Her ses også teksten: MARGRETHE II DANMARKS DRONNING.

På Instagram skriver kongehuset således:

”I anledning af Hendes Majestæt Dronningens 50-års Regeringsjubilæum har den kongelige familie, Hoffets medarbejdere samt enkelte andre modtaget en medalje, Erindringsmedaillen i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 50-års regeringsjubilæum.

Medaljen, der er udført i forgyldt sølv og med krone, er på forsiden præget med et helfigursportræt af Dronningen omgivet af de tre sølvløver fra Rosenborg Slot og indskriften MARGRETHE II DANMARKS DRONNING. Dronningen bærer Elefantordenens og Dannebrogordenens ordenskæder og bryststjerner samt Frederik 9.’s ordensportræt og Dannebrogordenens storkommandørkors på portrættet og flankeres af sølvløverne, der blev udført 1665-70 på foranledning af Frederik 3. til at stå foran tronstolen. Siden da har løverne været anvendt ved ceremonielle anledninger i Kongehuset.

Bagsiden er præget med Dronningens kronede monogram omgivet af Dannebrogordenens og Elefantordenens ordenskæder og med omskriften ”14. JANUAR 1972” – ”14. JANUAR 2022”. Monogrammet omgivet af ordenskæder er inspireret af, hvordan Christian 5. på lignende måde omgav sit monogram med de kongelige ordeners ordenskæder. Medaljen er præget af Georg Jensen A/S efter idé og forlæg af kgl. våbenmaler Ronny Andersen.

Medaljen bæres i krydsbånd i farve som Elefantordenens bånd og i rækkefølge forud for tidligere tildelte erindrings- og mindemedaljer. Medaljens officielle forkortelse er R.50.Em.”

Se billederne af medaljen herunder. 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden