11. jun. 2021
Af Marianne Singer

Markant ændring: Her skulle Joachim og Marie have været med

Prinsesse Marie og prins Joachim. 
Prinsesse Marie og prins Joachim.
Foto: Hanne Juul
Prins Joachim og prinsesse Marie skulle sidste år have deltaget i en stor fejring, der nu i stedet finder sted i weekenden. Denne gang er de dog ikke med som gæster.

Det bliver en fantastisk dag med et stort program, når dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik og prins Christian på søndag deltager i fejringen af 100-året for Genforeningen i Sønderjylland.

Oprindelig var det dog et helt andet hold kongelige, der skulle have deltaget i det festlige besøg, der dengang var planlagt til at vare i fire dage og finde sted i juli.

Farfars rute

Således udsendte kongehuset den 10. marts sidste år en længere pressemeddelelse om arrangementet, hvor de skrev, at dronningen ved fejringen ville få selskab af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt prins Joachim og prinsesse Marie.

"I dagene den 9. -12. juli vil Dronningen således, ud over at køre i karet over den gamle grænse, også følge en del af sin farfars rute (kong Christian 10.s rundrejse i 1920, red.) i området. Undervejs vil Deres Kongelige Højheder Kronprinsparret samt Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Marie deltage i en række af begivenhederne sammen med Dronningen.," lød det dengang fra kongehuset.

Flere aflysninger

Men derefter brød coronakrisen for alvor løs og knap en måneds tid efter, den 7. april, meddelte kongehuset, at både sommertogtet og den kongelige deltagelse i markeringen af Genforeningen måtte udsættes til 2021.

Det var bare en af flere store fejringer, som pandemien kom til at påvirke - også dronningens 80-års fejring og prins Christians konfirmation måtte aflyses, mens et stort antal kongelige opgaver måtte aflyses eller udsættes.

Fra stort hold til stærkt trio

Der er en grund til, at majestæten, tronfølgeren og hans efterfølger nu tager alene afsted sammen på den historiske opgave i Sønderjylland, idet der er en stærk symbolik i det.

For således er det kong Christian 10.’s barnebarn, oldebarn og tipoldebarn, der nu krydser den gamle grænse 101 år efter, at Christian 10. red over den gamle grænse den 10. juli 1920 på den hvide hest Malgré Tout ledsaget af kronprins Frederik og prins Knud til hest og dronning Alexandrine og prinsesse Thyra i karet.

Læs mere om: