23. apr. 2021
Af Ulrik Ulriksen

Mary fortæller om skelsættende begivenhed for tolv år siden

Kronprinsesse Mary
Kronprinsesse Mary
Foto: Martin Høien
Da kronprinsesse Mary var til stort arrangement på Gerlev Idrætshøjskole, fortalte hun om en begivenhed for mange år siden, der chokerede hende og fik hende til at arbejde ekstra målrettet..

Kronprinsesse Mary var som protektor for UNFPA, FN’s Befolkningsfond, med til at lancere årets State of World Population-rapporten på Gerlev Idrætshøjskole, der har integreret temaet i højskolens daglige arbejde.

Til stede var blandt andre også minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen.

Mary satte fokus på vigtigt område

“My Body is My own”. Sådan lyder titlen på årets ”State of World Population”-rapport, der sætter særligt fokus på retten til at bestemme over egen krop.

Rapporten er blevet udgivet årligt af UNFPA siden 1978 og fokuserer blandt andet på nye temaer inden for seksuel og reproduktiv sundhed.

Fortalte om skelsættende begivenhed

Kronprinsessen holdt i forbindelse med lanceringen en tale, der fastsatte, at retten til at bestemme over egen krop er væsentligt for unge alle steder i verden - ikke mindst i udviklingslande.

- Her på Gerlev Idrætshøjskole kan jeg forstå, at I har fokus på de kropsidealer, man kan støde på i reklamer og på sociale medier; idealer, man kan føle, man skal leve op til. I har fokus på, at alle er skabt forskelligt, at alle ser forskellige ud, og at det i den grad er i orden, sagde Mary og fortsatte.

- Tænk hvor kedelig vores verden vil være, hvis alt og alle var så ensartet. I har fokus på, at jeres krop er jeres egen. Den respekt for forskellighed finder vi desværre ikke alle steder, lød det fra kronprinsessen, der som indledning på sin tale kom ind på en vigtig begivenhed for tolv år siden ved et stort arrangement på Statens Museum for Kunst i København.

Fødselslægen fra Tchad

Temaet på dagen dengang for tolv år siden var piger og kvinders rettigheder i forbindelse med blandt andet graviditet, og her hørte Mary for første gang en anerkendt kvindelige fødselslæge, doktor Kodingo fra det afrikanske land Tchad, fortælle om den vanskelige og livstruende situation for mange kvinder i hendes land.

- Jeg blev chokeret over den situation, mange kvinder er i, da jeg for nogle år siden hørte en fødselslæge fra Tchad sige, at når en kvinde bliver gravid i Tchad, så har hun en fod i graven. Hvordan kunne det være muligt? Det tænkte jeg, og så fandt jeg ud af, at det problem bare var toppen af isbjerget, sagde kronprinsesse Mary om netop denne oplevelse, der for alvor fik hende til at rette mere fokus på kvinders rettigheder.

kronprinsesse Mary og dr. Kodingo
kronprinsesse Mary og dr. Kodingo
Foto: Hanne Juul

Sådan opstod hjertesagen

Hvordan hjertesagen opstod i kronprinsesse Marys liv, beskeiv hun for et par år siden på kongehusets officielle Instagram-profil.

Det var nemlig et helt bestemt møde med den helt særlig kvinde dr. Kodingo, som inspirerede kronprinsesse Mary til at kæmpe for den vigtige sag.

- I dag er det præcis 10 år siden, at jeg deltog i morsdag-arrangementet "Kunsten at Redde en Mor". Her mødte jeg dr. Grace Kodingo - en fødselslæge fra Tchad - og hun sagde: “Når en kvinde i mit land bliver gravid, så står hun med et ben i graven”. De ord gjorde et meget stort indtryk på mig og blev starten på mit engagement for bekæmpelse af mødre-dødelighed og arbejdet for kvinder og pigers ret til at bestemme over egen krop, lød det fra Mary i opslaget fra 2019 på kongehusets Instagram.

Læs mere om: