5. feb. 2020
Af Ulrik Ulriksen

Mary og Frederik glæder sig: Kæmpe fest ved Amalienborg

Kronprins Frederik
Kronprinsfamilien.
Foto: Hanne Juul
Hele verden vil se med, når en af klodens allerstørste og mest festlige sportsbegivenheder afvikles i København. På Amalienborg kan kronprinsparret og deres børn sammen med dronningen glæde sig til noget helt unikt.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt deres fire børn elsker al slags sport, og de følger blandt andet med, når cykelløbet Tour de France ruller af sted hver sommer.

Kronprinsparret skal se verdens bedste

Netop verdens største etapeløb og cykelfest afvikles i 2021 med start i Danmarks hovedstad København.

Verdens bedste cykelryttere ruller fredag den 2. juli 2021 afsted på 1. etape af Tour de France med start ved H. C. Andersens Boulevard og mål ved Rådhuspladsen i København.

Fuld fart over brostenene

Ruten er netop blevet offentliggjort af blandt andre Tour de France-arrangørerne, og Mary og Frederik og deres børn samt dronning Margrethe kan hjemme fra privatadressen i palæerne på Amalienborg se med fra tætteste hold, når cykelstjernerne suser over brostenene på slotspladsen.

Amalienborg er et af højdepunkterne

Amalienborg-delen af 1. etape bliver et af højdepunkterne på en 13 kilometer lang og teknisk udfordrende enkeltstart, der primært går gennem Indre By, dog med et par afstikkere til Nørrebro og Østerbro.

Rolf Sørensen
Rolf Sørensen
Foto: Krestine Havemann

Rolf Sørensen glæder sig

Foruden Amalienborg og en række historiske og kulturelle seværdigheder som Kastellet, Den Lille Havfrue, Nyhavn og Tivoli skal rytterne også passere Dronning Louises Bro.

Fra et sportsligt synspunkt glæder cykelsportseksperten Rolf Sørensen sig i høj grad til at se, hvordan feltet klarer en teknisk svær passage omkring Kastellet og ved Langelinie.

- Der er mega smalt. En meget fed passage, der er teknisk svær, men som bliver superflot at se på omkring den Lille Havfrue. Her ville jeg stå, hvis jeg var tilskuer den dag, siger Rolf Sørensen til TV2 Lorry.

Kronprins Frederik ironman Amalienborg på cykel
Kronprins Frederik passerer vante omgivelser på sin IRONMAN-tur. Her er han næsten i mål på cykel efter at have tilbagelagt 180 km. I baggrunden ses Frederiks hjem.
Foto: Lars H. Laursen

Forbi Christian VIII’s Palæ

Efter at have passeret Den Lille Havfrue sætter rytterne nok farten op på strækningen ned mod Amalienborg Slotsplads.

Her vil rytterne kunne brage over brostenene forbi Christian VIII’s Palæ, og det er altså her, at man venter royale tilskuere.

Kronprins Frederik har faktisk selv cyklet over slotspladsen i fuld fart på en tempocykel, da han deltog i Ironman-løbet i København i 2013.

Drama på slotspladsen

Da København i 2011 var vært for VM i cykling, gik enkeltstartsruten også over Amalienborg Slotsplads.

Her udspillede der sig lidt af et drama rent sportsligt, og det kan sagtens ske igen.

Læs mere om: