13. jun. 2021
Af Trine Larsen

Pigen på kongens hvide hest

Kong Christian X og Johanne Martine Braren
Kong Christian X og Johanne Martine Braren
Foto: Ritzau Scanpix
Der er to ting fra Genforeningen i 1920, som alle husker fra billeder og historiebøger. At kong Christian 10. red på en hvid hest og så, at kongen løftede en lille pige op på hesten, som omfavnede kongen. Dét øjeblik glemte kongen aldrig og til sin død havde de kontakt.

Når 100 året for Genforeningen i dag fejres hele dagen i Sønderjylland med dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian som hovepersoner, er dele af programmet præcis, som, da kong Christian X red over den gamle grænse ved Frederikshøj på sin hvide hest, Malgré Tout.

I dag kører det kongelige trekløver over den gamle grænse på samme sted, men dog i hestevogn, eskorteret af Gardehusarregimentets hesteskadron. Det bliver en central begivenhed, og dronning Margrethe vil, omgivet af kronprins Frederik og prins Christian, indvie en ny skulptur og holde tale.

Tilbage i 1920 var scenen en anden, og billederne derfra er stadig tydelige for mange, som har interesse for Genforeningen; Nemlig kongens hvide hest og den uventede gestus, kong Christian X. dengang spontant gjorde til historie, da det skete.

For midt i den jublende folkemængde stod en lille pige i hvid kjole med blomster i hånden, som hun rakte op mod kongen, der i ren glæde og begejstring, løftede den lille pige op på hesten, efter at have spurgt om lov.

Den lille pige, Johanne, var plejebarn hos en præstefamilie og fik sit livs oplevelse. Men hun var ikke mere sky og genert end, at hun straks slog armene omkring kongens hals. Kongen blev så rørt og har siden beskrevet øjeblikket sådan: "Da det lille væsen lagde sin arm om min hals, havde jeg følelse af, at jeg havde taget Sønderjylland i mine arme".

De stærke ord var symbolet på, at Sønderjylland efter mere end 56 år under tysk styre, igen var blevet dansk, da den nye grænse blev lagt.

I dag skal den lille piges datter; 82-årige Eli Fredskilde overrække i dag blomster til dronning Margethe. Akkurart som hendes mor gjorde det i 1920 til dronningens farfar. Og historien gentager derfor på sin vis sig selv.

Den lille piges plejemor, Elisabeth Braren, takkede efterfølgende i et brev, kongen, for den store ære og oplevelse, han havde givet lille Johanne, og det blev begyndelsen på et helt enestående bekendtskab.

For historien om den lille pige på den hvide hest, slutter nemlig ikke dér, midt på den gamle grænse. Kongen huskede Johanne og hendes familie, til sin død.

Således fik Johanne og familien hvert år julekort fra kongen, ligesom han sendte kort og gaver til hendes konfirmation, sørgede for at ønske tillykke, da hun blev gift, og i det hele taget var kong Christian X, omend på afstand, tæt forbundet med Johanne og familien resten af sit liv.

For de fleste nulevende er Genforeningen "bare" en historiske begivenhed, omend den er speciel.

Læs mere om: