22. mar. 2016
Af af Henrik Salling

Portræt af dronning Margrethe på udstilling

Anna von Lowzow (i midten) holdt åbningstalen til udstillingen. Til ventre er det kunstneren Mikael Melbye. Helt til højre Børglum Klosters ejer, Anne Rottbøll.
Anna von Lowzow (i midten) holdt åbningstalen til udstillingen. Til ventre er det kunstneren Mikael Melbye. Helt til højre Børglum Klosters ejer, Anne Rottbøll.
Foto: Lars Horn
For første gang kan man se portrætmaleren Mikael Melbyes portræt af majestæten udenfor Christiansborgs mure.

I Drabantsalen på Christiansborg hænger normalt Mikael Melbyes imponerende portræt af hendes majestæt dronning Margrethe. Her har det hængt siden tilblivelsen i 2010.

Men da Mikael Melbye spurgte dronningen om lov til at låne billedet, fik han et "ja". Derfor er der i øjeblikket en tom plads på væggen i Drabantsalen. Portrættet er nemlig udlånt til Børglum Kloster i selskab med andre portrætter fra Mikael Melbyes hånd. Blandt andet billedet af en afslappet prins Henrik i vinmarkerne foran Chateux Cayx i Cahors i Frankrig. Udstilling på klosteret rummer også en lang række portrætter af politikere og erhvervsfolk, som ligeledes har været forbi Melbyes atelier på Islands Brygge i København.

Får du BILLED-BLADETs nye nyhedsbrev? Klik her og meld dig til!

Kongelig portrætmaler

Dronningen er dog ikke den eneste kongelige, som Mikael Melbye har malet. Foruden prinsgemalen står Mikael også bag et billede af en ung prins Christian og af prins Joachim, som blev malet i forbindelse med prinsens 25-års jubilæum som protektor for hjælpeorganisationen Care. Det billede hænger normalt i organisationens hovedsæde på Amager i København.

Udstillingen med Mikael Melbyes billeder kan ses på Børglum Kloster hele sommeren frem til slutningen af august.

LÆS MERE: Prinsegemalen takkede for portræt

https://imgix.billedbladet.dk/bb-889935.jpg
Foto: Martin Høien

Læs mere om: