Prismodtager i takketale til dronningen: Prins Henrik blev misforstået
Det var både en stolt og meget rørt dronning Margrethe, der lørdag eftermiddag for første gang overrakte Prins Henrik Prisen under et stemningsfuldt arrangement i Dansk Forfatterforenings lokaler i København.
Den prestigefyldte lyrikpris, som blev uddelt på prins Henriks fødselsdag, gik til den kendte danske digter Klaus Høeck.
Prisen har til til formål at anerkende danske digtere og omfatter en bronzestatuette af prinsens skulptur "Fabeldyr" samt et beløb på 300.000 kroner.
Havde et rigt sprog
Klaus Høeck, som blev tildelt Prins Henrik Prisen for sit omfattende og enestående forfatterskab, roste i sin takketale prins Henrik for sine digte og sit flotte danske sprog, der gennem årene jævnligt blev kritiseret af danskerne.
- Der var nogle, der kritiserede hans accent. Men vi var mange, der lagde mærke til, at hans danske ordforråd var utrolig rigt. Man mærkede hele tiden den sproglige begejstring og nysgerrighed, som også findes i hans digte, sagde Klaus Høeck, der derefter læste et af prinsens digte højt.
Var usædvanlig
Forinden havde han fremhævet prins Henrik som "en god digter" og talt om, hvorfor prinsen havde gjort et stort indtryk.
- Som digter kaldte han sig selv anarkist romantiker. Jeg er nok mere en romantiker end anarkist. Men vores veje krydses alligevel gennem digte. Jeg holdt meget af prins Henrik som offentlig skikkelse og repræsentant for Danmark. Jeg har fulgt ham på tv og i interview, han har både forbavset mig, moret mig og gjort mig klogere. Og han var usædvanlig, havde lidenskab og indsigt, lød det fra Klaus Høeck.
Dronningen selv sagde efterfølgende til pressen, at hun var meget rørt over, at man ville lave lyrikprisen i prins Henriks navn, og at det helt sikkert ville have gjort ham stolt.
Prins Henrik udgav fra 1982 til 2014 en række digtsamlinger.
Det er de to danske forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der har taget initiativet til Prins Henrik Prisen.
Juryen består af de to forfattere Signe Gjessing og Morten Søndergaard samt lektor på institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet Jørn Erslev Andersen.