Søndag, 12. juni 2022 - af Marianne Singer

Prismodtager i takketale til dronningen: Prins Henrik blev misforstået

Dronningen ved prisoverrækkelsen lørdag eftermiddag. 

Dronningen ved prisoverrækkelsen lørdag eftermiddag. 

Foto: Lars H. Laursen
Dronningen overrakte lørdag eftermiddag den nye prestigefyldte lyrikpris "Prins Henrik Prisen" til digteren Klaus Høeck, som i sin takketale kom ind på den kritik, der gennem tiden har været af prinsens danske sprog.

Det var både en stolt og meget rørt dronning Margrethe, der lørdag eftermiddag for første gang overrakte Prins Henrik Prisen under et stemningsfuldt arrangement i Dansk Forfatterforenings lokaler i København.

Den prestigefyldte lyrikpris, som blev uddelt på prins Henriks fødselsdag, gik til den kendte danske digter Klaus Høeck.

Dronningen overrækker prisen til digteren Klaus Høeck.

Foto: Lars H. Laursen

Prisen har til til formål at anerkende danske digtere og omfatter en bronzestatuette af prinsens skulptur "Fabeldyr" samt et beløb på 300.000 kroner.

Den fine bronzestatuette af prinsens skulptur "Fabeldyr".

Foto: Lars H. Laursen

Havde et rigt sprog

Klaus Høeck, som blev tildelt Prins Henrik Prisen for sit omfattende og enestående forfatterskab, roste i sin takketale prins Henrik for sine digte og sit flotte danske sprog, der gennem årene jævnligt blev kritiseret af danskerne. 

- Der var nogle, der kritiserede hans accent. Men vi var mange, der lagde mærke til, at hans danske ordforråd var utrolig rigt. Man mærkede hele tiden den sproglige begejstring og nysgerrighed, som også findes i hans digte, sagde Klaus Høeck, der derefter læste et af prinsens digte højt.

Klaus Høeck under sin takketale.

Foto: Lars H. Laursen

Var usædvanlig 

Forinden havde han fremhævet prins Henrik som "en god digter" og talt om, hvorfor prinsen havde gjort et stort indtryk.   

- Som digter kaldte han sig selv anarkist romantiker. Jeg er nok mere en romantiker end anarkist. Men vores veje krydses alligevel gennem digte. Jeg holdt meget af prins Henrik som offentlig skikkelse og repræsentant for Danmark. Jeg har fulgt ham på tv og i interview, han har både forbavset mig, moret mig og gjort mig klogere. Og han var usædvanlig, havde lidenskab og indsigt, lød det fra Klaus Høeck. 

Dronningen selv sagde efterfølgende til pressen, at hun var meget rørt over, at man ville lave lyrikprisen i prins Henriks navn, og at det helt sikkert ville have gjort ham stolt. 

Dronningen og prins Henrik under deres besøg i Grønland i 2015. 

Foto: Hanne Juul
 

Prins Henrik udgav fra 1982 til 2014 en række digtsamlinger.

Det er de to danske forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der har taget initiativet til Prins Henrik Prisen.

Juryen består af de to forfattere Signe Gjessing og Morten Søndergaard samt lektor på institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet Jørn Erslev Andersen.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden