Torsdag, 17. december 2020 - af Marianne Singer

Romantisk detalje i dronningens julekalender: Her opstod magien

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik i deres grønlandske dragter. 
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik i deres grønlandske dragter. 
Foto: Hanne Juul
Dronning Margrethes nisser er i torsdagens låge i den kongelige julekalender taget til et helt særligt sted i Grønland, hvor kronprinsesse Marys eventyrlige bryllupsdragt i sin tid blev skabt.

Nu er også kronprinsesse Mary dukket op i dronning Margrethes digitale julekalender, hvor et nisse-søskendepar leder efter deres nissesøster.

Sammen er de taget hen til systuen Kittat i Grønland, hvor kronprinsesse Marys helt vidunderlige grønlandske nationaldragt blev skabt i forbindelse med kronprinsparrets bryllups i 2004. 

Kronprinsparret i deres grønlandske nationaldragter i 2004. 
Foto: Hanne Juul
Kronprinsesse Mary og dronning Margrethe i deres grønlandske nationaldragter i 2004. 
Foto: Hanne Juul
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Magisk håndværk

"Den grønlandske nationaldragt har ledt nisserne på sporet af Nissesøsteren. Da de sidst så hende, havde hun den glasperlestrålende dragt på. Selvfølgelig i nissepapform vel at mærke. Derfor er de to søskende listet ind i systuen Kittat, der ligger i et lille pakhus i den gamle kolonihavn i Nuuk. Systuen er et stykke levende grønlandsk kulturhistorie, som holder det særlige håndværk i hævd. Arbejdet med den grønlandske nationaldragt er en langsommelig proces, så systuen laver kun omkring tre nationaldragter om året. Den grønlandske dragt har rødder langt tilbage til inuitkulturens begyndelse og bestod dengang af pels, bukser og støvler. Skindet fik inuitterne fra fangstdyrene. Da europæerne kom til Grønland, bragte de klædestoffer og glasperler med sig, og disse elementer er gradvist blevet en del af klædedragten.⁣
Nisserne fortaber sig helt i systuens arbejde, der også byder på garvning af sælskind, hvor fedtet skrabes af med en traditionel grønlandsk kniv. Det var også på denne systue, at Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fik lavet sin grønlandske nationaldragt i forbindelse med Kronprinsparrets bryllup i 2004. Nisserne er så opslugte, at de helt glemmer at lede efter deres søster. Pludselig udbryder en af sypigerne: ”juulimaaq” - der betyder julemand - mens hun peger op mod det snedækkede fjeld Sermitsiaq. Nisserne må derop i en fart – for der er kun en uge til juleaften!" skriver dronningen til opslaget med nisserne på den grønlandske systue.  ⁣

Måtte rettes til

Kort før daværende Mary Donaldson skulle giftes med kronprinsen i maj 2004 havde hun tabt sig så meget op til, at nationaldragten, som grønlænderne ville forære hende i bryllupsgave, at den måtte rettes til, skrev BILLED-BLADET dengang.

Bukserne endte med at blive lagt to centimeter ind i hver side og sad så helt perfekt på kronprinsessen, da hun kort efter brylluppet mødte grønlænderne under et officielt besøg i Nuuk.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden