31. jul. 2022
Af Marie Krakau

Royalt fætter-kusine-træf: Gribende årsag til at festen blev holdt på Graasten Slot

Billeder fra den kongelige fætter-kusine-fest på Graasten Slot mandag d. 25. juli 2022. 
Billeder fra den kongelige fætter-kusine-fest på Graasten Slot mandag d. 25. juli 2022.
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Graasten Slot betyder meget for hele den danske kongelige familie.

19 medlemmer af den danske kongelige familie var mandag d. 25. juli samlet på Graasten Slot i Sønderjylland til et hyggeligt fætter-kusine-træf.

Familietræffet var udtænkt af dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie, der havde inviteret børn og svigerbørn til sommerfest på et slot, der står deres børn nær.

Barndommens somre

Fra 1935 brugte kusinerne og fætrenes mormor og morfar, dronning Ingrid og kong Frederik, Graasten Slot som sommerresidens.

Kong Frederik gik bort i 1972, og herefter brugte dronning Ingrid slottet alene i sommerperioderne.

Hun havde dog ofte selskab af sine børn og børnebørn, der har tilbragt mange dejlige somre på det hvide slot nær den dansk-tyske grænse.

Netop de minder der er forbundet med somrene med mormor, og for nogle af børnebørnenes vedkommende også morfar, er blandt årsagerne til, at Margrethe, Benedikte og Anne-Marie havde valgt af afholde festen i Gråsten.

Minderne skulle genoplives

På nær kronprins Pavlos, var alle dronning Ingrid og kong Frederiks børnebørn med til fætter-kusine-festen. Og ifølge prinsesse Benedikte, der efterfølgende har fortalt om familietræffet, blev minderne fra barndommens somre vakt til live igen hos både hendes og hendes søstres børn.

Den kærlige og gribende tanke bag festens placering ville uden tvivl været gået lige i hjertet på dronning Ingrid, hvis hjerte bankede for somrene med sine elskede børnebørn på Graasten Slot.

Du kan høre prinsesse Benedikte fortæller meget mere om familienfeste i linket herunder:

Læs mere om: