9. jul. 2015
Af af Trine Larsen

Så er rejsen begyndt: Regentparret i Grønland

Prins Henrik og dronning Margrethe på deres besøg til Grønland i 2011.
Prins Henrik og dronning Margrethe på deres besøg til Grønland i 2011.
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Dronning Margrethe er allerede nu i Grønland, hvor hun fredag får følgeskab af prinsgemalen - sammen skal de rundt til nogle af de smukkeste, men også utilgængelige egne af landet.

Når regentparret på søndag tager hul på deres godt to uger lange sommertogt i Grønland med kongeskibet Dannebrog, er de et sted, som for dem begge står som noget af det mest spændende og smukkeste i verden.

Ligesom kronprins Frederik og nu også kronprinsesse Mary er regentparret nemlig vildt fascinerede af den enestående og til tider barske natur og den hjertevarme, alle møder i Grønland, som regentparret nu har besøgt et hav af gange – og gerne vender tilbage til, når det kan lade sig gøre.

Dronning Margrethe er allerede deroppe

Dronningen er faktisk allerede i Grønland, for hun er taget i forvejen til Nordgrønland for at besøge Station Nord.

Her forestod dronningen onsdag indvielsen af forskningsstationen Villum Research Station, som kronprins Frederik tog første spadestik til i 2013, og som nu står færdig og klar til brug.

BILLEDER: Dejlige kronprinsesse Mary i Grønland

Til kaffemik og besøg hos Sirius

Torsdag aflægger Dronningen besøg i Ittoqqortoormiit og får forevist et kollektiv for ældre, ligesom hun besøger lokalmuseet og børnehaven Paarsisor. Dronningen deltager også i kaffemik med byens borgere og får overrakt byens gave.

Torsdag aften skal dronningen besøge Daneborg Station, der er hovedkvarter for Slædepatruljen Sirius, som står for den danske suverænitetshåndshævelse i Grønlands Nationalpark, og som kronprins Frederik blev en del af, da han gennemførte en godt fire måneder lang slædetur under barske forhold i år 2000.

Fredag ankommer prinsgemalen

Fredag rejser prinsgemalen til Grønland og slutter sig til dronningen, og søndag indledes besøget officielt i Upernavik.

Oplevelserne står derefter i kø for regentparret, der bor om bord på kongeskibet Dannebrog, som de kommende par uger vil sejle ned langs Grønlands vestkyst og besøge nogle af de mest utilgængelige egne, hvor det normalt er svært at komme på besøg grundet beliggenhed, vejr, sne og is, men som også hører til de smukkeste steder i landet.

BILLEDER: Isabella og Christians dejlige dage i Grønland

55 år siden første besøg

Dronning Margrethe var første gang i Grønland som 20-årig og siden har hun besøgt landet ca. hvert 5.-6. år. og er stadig, ligesom prinsgemalen og resten af familien, dybt betaget af Grønland, som dronningen også kunne vise sin svigerdatter, kronprinsesse Mary i 2009, da Grønland efter 232 år som dansk koloni og 30 år med hjemmestyre, fik selvstyre.

Det blev fejret med kongefamiliens tilstedeværelse, for ligesom dronningen og resten af familien har en svaghed for Grønland og grønlænderne, er det samme tilfældet i forhold til regentparret og resten af familien.

Modtages med varme

Overalt hvor de kommer frem, modtages de med stor varme og begejstring, for dronningen er og bliver grønlændernes dronning – og efter kronprins Frederiks slædetur oppe i nord, har de også den dybeste respekt for ham og knuselsker kronprinsen for hans kærlighed til landet.

En kærlighed, der så sent som i marts gjorde, at han sammen med kronprinsesse Mary rejste til Japan for at fremme grønlandske erhvervsinteresser, ligesom parret var på en romantisk privat ferie i landet i slutningen af april.

SE BILLEDERNE: Kronprinsparret viser kærligheden i Grønland

Stor interesse for besøget

Hver gang regentparret besøger Grønland vækker det stor interesse, og denne gang er ingen undtagelse, selvom mange steder er øde og ellers ufremkommelige.

Besøget slutter dog i Grønlands største by, Nuuk, med godt 17.000 indbyggere den 23. juli.

Følg med på billedbladet.dk

BILLED-BLADET er naturligvis med på hele turen og følger regentparret tæt. Og vi vil, når forholdene tillader det, beskrive turen, regentparrets oplevelser og sende vidunderlige billeder.

Denne gang går regentparrets rejse i Vestgrønland dog til så fjerne steder, at kontakt med omverdenen via telefon og internet stadig er en udfordring og bestemt ikke en selvfølge. Så det er blot at følge med her på billedbladet.dk - og naturligvis læse de flotte reportager i selve BILLED-BLADET, der udkommer torsdage .

Læs mere om: