Torsdag, 31. december 2020 — af Trine Larsen

Sådan er dronningens dag i dag

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe
Foto: Flemming Jeppesen
Dronning Margrethe har altid en lidt travl dag, forud for sin traditionsrige nytårstale kl.18.00 For selvom talen ER på plads, skrevet og læst igennem, så er der mange andre detaljer, som behøver opmærksomhed

Dronning Margrethe har, når alting er normalt, ligesom mange andre danskere, travlt de sidste timer inden Nytårstalen kl 18.00,

For som alle andre skal dronningen være klar præcis kl 18.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Forskellen er blot, at mens nationen venter i spænding, ofte med et glas champagne i hånden, på, hvad majestæten vil sige, så skal dronningen holde talen selv. Og et ekstra element er, at talen fra dronningens modtagelsesværelse på Amalienborg, altid bliver holdt direkte. Modsat statsministerens 1. januar, som bliver båndet og derfor kan tages om, hvis der sker uforudsete ting, så er dronning Margrehes tale direkte.

Det er i aften dronningens 49. nytårtale, så selvom dronningen nok er spændt på danskernes reaktion, så er nerverne og spændingen ikke længere så udtalt. Udkastet til talen kommer fra statsministeriet, men det er dronningen selv, der skriver talen.

Og da dronningen selv har skrevet talen, puslet med ordene og vendt og drejet sætningerne, så de sidder lige som dronningen vil have dem, så budskabet er stærkt nok, behøver majestæten ikke gennemlæse talen lige før den skal holdes. Den er på plads og renskrevet.

Dronningen dag går derfor som så ofte før, men frokost sammen med hofdamen, og med at forberede de sidste ting forud for sin egen private nytårsaften. Der er dronningen altid, hvis ikke klædt ud, så i andet tøj end dét, hun har på i Nytårstalen.

Både dét og tøjet til den private fest er udvalgt sammen med dronningens kammerjomfru, og i løbet af eftermiddagen gør dronningen sig derfor også klar til, at modtage sin frisør. Det er dronningens faste frisør, Poul Nejlund, som kommer til slottet og friserer dronningen. Derefter møder en make-up-artist ind og hjælper dronningen, som bortset fra nytårstalerne og andre store officielle begivenheder, selv klarer sin daglige makeup.

Sidst på eftermiddagen er tv-og lydfolk mødt ind for at sætte lys og stille kamera op. Samme sted som forgående år og derefter bliver dronningens skrivebord ordnet med bl.a. en blomsterbuket. Den ser dronningen først, når hun ankommer til lydprøve.

Dronningen kommer ned i god tid til, at hun også kan nå at hilse på hoffets ledelse, som normalt er til stede. F.eks. er kabinetsekretæren der altid, sammen med hofmarskallen og kommunikationschefen.

Dét er også dem, dronningen drikker et glas champagne sammen med EFTER talen, hvor de ønsker hianden "Godt Nyt år". Netop som talen er forbi, bruges der også nogle minutter på, at fotografere dronningen, inden de går hver til sit. Tidligere, har også de tilstedeværende journalister fået et glas, men også den tradition må i år vige.

 

I år skal dronningen fejre Nytår hjemme på Amalienborg.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden