Onsdag, 8. februar 2023 — af Marianne Singer

Stor belastning: Dronningen har døjet med rygproblemer i årevis

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe.
Foto: Hanne Juul
Efter en længere periode med rygproblemer skal dronning Margrethe opereres på Rigshospitalet den 22. februar. Det er ikke første gang, at dronningen bliver opereret i ryggen.

Kongehuset meddelte onsdag eftermiddag, at Hendes Majestæt skal gennemgå en større rygoperation på Rigshospitalet den 22. februar. 

Og det er langt fra første gang, at dronningen døjer med alvorlige rygproblemer. 

Allerede i 2003 blev hun opereret for spinal stenose, en forsnævring i rygmarvskanalen, der skyldes slidgigt, og et planlagt besøg hos den japanske kejser blev derfor ikke til noget.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Aflyste endnu et besøg

To år efter var den igen gal med ryggen, og slidgigt fik i 2005 majestæten til at aflyse et statsbesøg i Mexico.

Ifølge TV2 Østjylland var også en dårlig ryg samme år årsagen til, at dronningen måtte aflyse et besøg på Silkeborg Museum.

Smerterne tog til

I 2013 var det mange års slidgigt i ryggen og flere og flere smerter, der førte til, at dronningen og prins Henrik aflyste et statsbesøg i Chile.

Dengang vurderede hendes læger, at den næsten 26 timer lange flyvetur ville være for belastende for dronning Margrethe.

Under behandling af specialister

 

- Dronningen er under behandling af specialister og får nu medicinsk behandling, men der er for øjeblikket ingen planer om operation, lød det dengang fra hoffets kommunikationschef Lene Balleby.

Hun afviste samtidig, at dronningens skrantende helbred skulle føre til abdikation:

- Det kan jeg fuldstændig afvise. Det har vi ikke tradition for i Danmark, hvilket dronningen også gav udtryk for senest i forbindelse med regeringsjubilæet sidste år, sagde Lene Balleby.

Sent afbud

I 2016 drillede ryggen igen og dronningen måtte melde afbud med få timers varsel til et officielt arrangement på Københavns Universitet, hvor hun skulle have uddelt H.C. Ørsteds Medaljen. Det skyldtes dengang et hold i ryggen.

Senest måtte dronning Margrethe i weekenden aflyse sin deltagelse i åbningen af en udstilling på Nationalmuseet på grund af rygproblemer.

Slut med skiløb

Dronning Margrethe kan heller ikke mere længere løbe på ski, for helbreddet med dårlig ryg og slidte knæ ikke gør det muligt.

Men dronningen holder stadig af at holde vinterferie og befinde sig i naturen, omgivet af sne og vidder og tager stadig gerne på vinterferie i Norge.

Årets vinterferie måtte hun dog aflyse i denne uge på grund af ryggen. 

Til nytårskurene har dronningen ligeledes de senere år været nødt til at sidde ned pga. sin dårlige ryg og ditto knæ. 

Dronning Margrethe
Dronningen ved årets nytårskur.
Foto: Hanne Juul

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden