Fredag, 10. marts 2023 — af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Til middag på museet: Sad dronning Margrethe ved siden af prins Andrew?

Dronning Margrethe, dronning Elizabeth, prins Philip og prins Henrik i London, 2000.
Dronning Margrethe, dronning Elizabeth, prins Philip og prins Henrik i London, 2000.
Arkivfoto: Ritzau Scanpix
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Jeg er trængt op i en krog af venner, fordi jeg påstår, at dronning Margrethe havde prins Andrew til bords ved hendes returmiddag i forbindelse med statsbesøget i Storbritannien i 2000. Jeg mener, det var fordi, hertugen af York blev 40 år i dagene omkring statsbesøget. Husker jeg forkert?
Venlig hilsen 
Anne-Pia Larsen

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Anne-Pia Larsen
Du skal ud af krogen, for du har ret. Regentparret var på officielt statsbesøg i Storbritannien fra d. 16. til d. 18. februar 2000. Traditionen tro var der indlagt en returmiddag med regentparret som værter, og den blev afholdt på Det Naturhistoriske Museum i London d. 17. februar. Her havde dronning Margrethe prins Philip, hertugen af Edinburgh, og prins Andrew, hertugen af York, på sine sider – dog med prins Philip som den formelle bordherre. Om prins Andrew havde fået sin fornemme plads på dronningens højre side, fordi han fyldte 40 år to dage senere, dvs. d. 19. februar, ved jeg ikke. Det er en nærliggende forklaring – ligesom hans daværende høje rang som søn af den dengang regerende dronning Elizabeth. Øverst ses regentparret ankomme til returmiddagen. Regentparret var i øvrigt også på officielt statsbesøg i Rumænien og Bulgarien i 2000, så det var et travlt år i kongehuset.
Bedste hilsner
Jon Bloch Skipper  

Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til [email protected] eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse". 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden