Var ellers lige klar: Mary nåede det kun en enkelt gang

Kronprinsesse Mary.

Kronprinsesse Mary.

Foto: Hanne Juul
Kronprinsesse Mary nåede kun at afprøve en helt særlig rolle en enkelt gang, før hun først rejste til udlandet og Danmark derefter lukkede ned.

Kronprinsesse Mary er ligesom de fleste andre i Danmark blevet kraftigt påvirket af coronasituationen det seneste års tid.

Det har blandt andet betydet, at hun og resten af den kongelige familie ikke har været i udlandet i mange måneder. 

Beæret og rørt 

Dermed har heller ikke dronning Margrethe været udenlands og haft brug for en rigsforstander, siden coronakrisens udbrud i marts. 

Det var ellers en meget beæret og rørt kronprinsesse Mary, der i starten af oktober 2019 på et statsråd fik besked om, at hun fremover ville kunne indsættes som rigsforstander og dermed stedfortræder for dronning Margrethe, når dronningen er forhindret.

For eksempel når dronningen opholder sig i udlandet. 

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

En enkelt gang

Kronprinsesse Mary nåede dog kun at afprøve sin nye rolle som rigsforstander en enkelt gang i perioden fra den 6. til den 8. december 2019.

Derefter rejste kronprinsesse Mary på et flere uger langt ophold til Schweiz, hvor kronprinsparrets børn skulle gå i en international skole i Verbier.

Måtte afbrydes

Opholdet måtte dog afbrydes før tid på grund af coronakrisen og siden marts har den kongelige familie ikke forladt landet.

Således kommer der stadig til at gå noget tid, før kronprinsesse Mary igen bliver indsat som rigsforstander.

Fik tilslutning

Udover kronprinsesse Mary kan dronningens forpligtelser som statsoverhoved varetages af kronprinsen som regent eller af prins Joachim og prinsesse Benedikte som rigsforstandere.

I pressemeddelelsen, som kongehuset udsendte i forbindelse med statsrådet, hvor det blev besluttet, at kronprinsesse Mary fremover ville kunne indsættes som rigsforstander lød det dengang blandt andet: 

"Hendes Majestæt Dronningen har på dagens statsråd fået tilslutning til, at Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fra i dag at regne kan indsættes som rigsforstander.

Under statsrådet underskrev Kronprinsessen således i overværelse af Dronningen, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og regeringen den nødvendige erklæring om at ville overholde Grundloven."

 

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden