18. feb. 2015
Af af ULRIK ULRIKSEN

VIDEO: Kronprinsesse Mary imponeret af teenagepiger i Etiopien

En lokal pigeklub bestående af teenagere fra en landsby i det nordøstlige Etiopien imponerede kronprinsesse Mary og minister Mogens Jensen. Pigerne, der selv er omskåret, vil ikke lade deres egne døtre omskære, og de vil ikke lade sig gifte bort i en tidlig alder.

I det nordøstlige Etiopien i Afambo-distriktet var det en opløftende oplevelse for kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen at mødes med en pigeklub på landsbyskolen.

De mange piger i alderen 12-18-år imponerede Mary og ministeren, der fik mulighed for at høre en 17-årig fortælle, hvordan hun forsøger at bryde med de ældgamle traditioner og skabe sig et liv, hvor hun ikke er økonomisk afhængig af andre og dermed kan fravælge at blive gift her og nu.

Den 17-årige powerpige fortalte blandt andet, hvordan hun havde tjent penge ved at købe to geder og gå i gang med avl.

Det betød, at hun på et tidspunkt kunne sælge flere geder med en pæn fortjeneste.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary i lille landsby til store snakke

Kronprinsesse Mary: I er fantastiske

– Det er virkelig godt gået, sagde kronprinsessen og klappede af den seje pige.

– I er fantastiske, sagde Mary også til hele pige-forsamlingen, der gav udtryk for, at selv om de alle i gruppen var omskåret og meget påvirket af at leve i det mandsdominerede samfund i Afar-regionen, ville de forsøge at ændre på forholdene og for eksempel ikke lade deres egne døtre omskære.

– Man får det jo meget dårligt, når man er omskåret. Når man får sin menstruation, kan man blive alvorligt syg og svimmel, og så må man til læge, fortalte en teenagepige til kronprinsessen og ministeren.

VIDEO: Kronprinsesse Mary rørende besøg i flygtningelejr

Optimisme smitter af

Det var i det hele taget en stærk gruppe piger, Mary mødte.

En gruppe, som med samtaler indbyrdes deler personlige oplevelser og får råd og vejledning, så de kan modstå presset for at lade sig gifte bort i en tidlig alder.

Deres optimisme giver et håb om en bedre fremtid for piger og kvinder i landsbyen i Afambo. Og deres optimisme fik kronprinsessen til at tro på, at omskæring og børneægteskaber en dag er helt udryddet i Etiopien.

Dagen i Afar-regionen blev rundet af med et besøg på et kvindehospital, hvor Mary mødte et par af de indlagte. Hør også minister Mogens Jensens syn på omskæringsproblemet i Afar, hvor 92 procent af alle piger bliver omskåret.

Se BILLED-BLADETs TV-reportage fra kronprinsessens besøg i landsbyen i Afambo-distriktet, hvor Mary blev modtaget med stammedans og senere på dagen mødte en gruppe af landsbyens omskårede teenagepiger.

Læs mere om: