Video med glad dronning: En dejlig oplevelse

Se også:

Dronning Margrethe besøgte fredag Skibelund Krat ved Vejen i Sønderjylland, som en del af fejringen af 100 året for Genforeningen. At dronningen kunne være til stede skyldes at turen til Grønland blev aflyst. Det kommenterede dronningen efter arrangementet. Se video og hør selv dronningen fortælle

At turen til Grønland, som skulle have fundet sted 24.-juli til 5.august, blev aflyst har helt sikkert bedrøvet dronningen, men at fredagens program i Vejen kunne gennemføres, har været noget at glæde sig til for dronningen og helt sikkert fået humøret til at stige betragteligt.

For selvom majestæten måtte bytte Grønland ud med Sønderjylland, nærmere betegnet Skibelund Krat ved Vejen, så var netop dette punkt afgørende for fejringen af 100 året for Genforeningen - og et punkt, dronningen var glad for kunne gennemføres.

Det var nemlig i Skibelund krat, der i sidste århundrede dannede rammen om Grundlovsmøder og Skibelund Krat var samtidig et vigtigt mødested for dansksindede både nord og syd for Kongeåen. 

Efter at Danmarks mistede Slesvig, Holsten og Lauenburg i 1864 gik grænsen langs Kongeåen i det nuværende Vejen Kommune. Dem der var dansk-sindede syd for åen tog derfor til Skibelund Krat. For at tale dansk, bekræfte deres tilhørsforhold til Danmark og være en del af det danske.

Dronningen besøgte Skibelund Krat efter at have været på den nærliggende Askov Højskole, og dronningen så også flere af de mindesten, der er sat op for folk, der kæmpede for at få Sønderjylland tilbage til Danmark.

Ligesom under Corona-krisen, hvor fællessang har bragt folk sammen, var fællessang også en stor del af møderne før Genforeningen i 1920. Men én sang, "Det haver så nyligen regnet", der blev forbudt af det Preussiske overherredømme, blev sunget første gang i 1890 og blev hurtigt sønderjydernes kampsang.

I går sang dronning med på sangen i Skibelund krat og rejse sig sammen med alle andre, i respekt, under de sidste strofer:

Viger ej ud af spor,

for vi kender det ord:

Det har slet ingen hast for den, som tror.

Tegn abonnement på BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Se dronningens besøg i Skibelund i video herover og hør dronningen selv fortælle, hvad dagen betød.

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden